• 470+ unieke supplementen uit voorraad leverbaar

  • Persoonlijk advies via telefoon, e-mail en chat

Vragen? Bel ons: 024-6635366

Zoek

Recente blog’s

    • Halloween: nicht nur Süßes oder Saueres!
    • Warum essen Yogis schwarzen Teer?
    • Trinken Sie auch ausreichend Bier?
    • Quitten: Die vergessene Frucht!
    • Herbstblues
    • Warum Gras-gefütterte Gelatine in Ihrer Ernährung nicht fehlen darf!

Beoordeel je ontlasting op 3 manieren

Moet je regelmatig je ontlasting bekijken? Het antwoord is “ja” omdat je hiermee op een eenvoudige manier je gezondheid continu kan beoordelen. De fysieke verschijning van je ontlasting kan je veel vertellen. Dat is niet raar aangezien het spijsverteringsstelsel centraal staat in het goed functioneren van je lichaam.

In een vorig blog hebben we de Bristol stoelgangschaal al besproken om je ontlasting te beoordelen, (In het kort: Er staan 7 verschillende soorten ontlasting op de kaart. Types 1-3 geven een verschillende mate van constipatie aan, types 5-7 worden beschouwd als verschillende vormen van diarree, en types 4 en 5 zijn optimaal of normaal.)

Ziet je ontlasting er goed uit dan:

–       Zijn je “core” spieren sterk genoeg;
–       is de darmbeweging goed;
–       eet je genoeg vezels en andere voedingsstoffen;
–       is je hormoonhuishouding in balans;
–       heb je geen overmatige stress;
–       is de darmflora in balans.

Ziet je ontlasting er niet goed uit dan:

–       Kan het zijn dat je voedingsaanpassingen moet maken;
–       Kan het zijn dat je te veel stress ervaart;
–       Kan het zijn dat je meer water moet drinken;
–       Kan het zijn dat je een voedingsintolerantie hebt;
–       Kan het zijn dat je meer moet bewegen.

Aanvullend op de Bristol stoelgangschaal kan je ook de volgende 3 methoden gebruiken om je ontlasting en spijsvertering verder te beoordelen:

Doe de ontlastingstest op 3 manieren

1: Vragenlijst

– Hoe vaak ga je naar de WC?
Ideaal = 1-3 stoelgangen per dag.

– Wat is de stoelgang-ervaring?
Ideaal = snel en pijnvrij, zonder te veel persen of een paniek om op tijd een toilet te vinden.

– Wat is de kleur?
Ideaal = bruin. Maar dit kan afhangen van wat je eet.

– Hoe ruikt het?
Ideaal = alles wat niet te extreem stinkt.

– Zinkt of drijft je ontlasting?
Ideaal = beide. Bij een observatie van de stoelgang over een periode kan alleen drijven of alleen zinken een aanwijzing zijn van de ratio tussen vetten en vezels in je voeding.

2: pH-waarde van je ontlasting

Met een eenvoudige pH-strip kan je veel te weten komen over de staat van je spijsvertering. Idealiter moet de pH-waarde tussen de 6.7 en 6.9 liggen. Een pH-waarde lager dan 5.5 wordt als te zuur beschouwd; een pH-waarde hoger dan 7 is te basisch.
Een lage pH-waarde kan duiden op een slechte opname van koolhydraten of vetten, terwijl een hoge pH-waarde kan duiden op gebruik van antibiotica, ontstekingen, of een darmflora die uit balans is.
Om de test uit te voeren houd je simpelweg een pH-strip tegen een vochtig stuk ontlasting. Let op dat de ontlasting daarbij niet in het water van de wc ligt. Vergelijk vervolgens de kleur op de strip met de meegeleverde kleurenindicator.

3: Doorlooptijdtest

De doorlooptijd van de darmen geeft aan hoe lang het duurt voordat het voedsel dat we eten door het hele spijsverteringsstelsel reist en uitgepoept wordt. Deze test kan helpen bij het beoordelen van een te trage doorlooptijd (bij verstopping) of juist een te snelle doorlooptijd (bij malabsorptie, oftewel slechte opname).
In ziekenhuizen wordt deze test met kleurstofcapsules gedaan maar je kan deze test ook thuis doen met rode bieten, sesamzaad of maiskorrels. Deze 3 voedingsproducten kan je makkelijk identificeren in je ontlasting.
Om de test uit te voeren neem je of een theelepel sesamzaad, of 5 eetlepels maiskorrels, of 5 eetlepels rode biet op lege maag. Noteer hoe laat je het eet en noteer wanneer het tevoorschijn komt in je ontlasting. Bij sesamzaad en mais ben je op zoek naar hele zaden of korrels; bij biet naar een rode/paarse kleur.
Een optimale doorlooptijd is 12-48 uur. Langer dan 72 uur duidt op constipatie of een onderliggend ziekteproces. Sneller dan 12 uur duidt op een slechte opname. Bij mannen is de doorlooptijd meestal sneller dan bij vrouwen. Voor een betrouwbare beoordeling kan je de test het beste 3 keer doen en daar het gemiddelde van nemen.

Go to Top