8 tips om je hersenen te verbeteren!
Slaaptekort
Een gebrek aan slaap is niet goed voor je, dat weet iedereen, ook al realiseren veel mensen dat ze een chronisch tekort hebben. Een dutje van 30 minuten kan gelukkig de hormonale effecten van te weinig slaap neutraliseren die te maken hebben met stress en het immuunsysteem.
Zitten
Zitten is het nieuwe roken, dat heb je vast wel vaker gehoord het laatste jaar. Teveel zitten wordt in verband gebracht met uiteenlopende lichamelijke problemen die je liever niet hebt. Maar weet je ook dat teveel zitten ook je mentale gezondheid beïnvloedt? Als je langer dan 6 uur per dag zit dan zijn symptomen van angst en depressie meer aanwezig dan wanneer je maar 3 uur per dag zit.
Meditatie
Meditatie geeft niet alleen een gevoel van rust en lichamelijke ontspanning! Een 8-weekse programma blijkt ook cognitieve en psychologische voordelen te hebben. Niet al te lang geleden is voor het eerst vastgesteld dat meditatie grote positieve veranderingen teweeg kan brengen in de hersenstructuur. Zo nam bijvoorbeeld de dichtheid van de cerebrale cortex, de hippocampus en de amygdala toe. Dit wordt geassocieerd met aandacht, emotionele integratie, zelfbewustzijn, compassie en introspectie. En dit slechts met een kleine 30 oefenen minuten per dag!
Serotonine
Als essentiële voorlopers van serotonine worden L-Tryptofaan en 5-HTP veel gebruikt om de aanmaakt te bevorderen. Vitamine D3 blijkt hierin essentieel te zijn voor de omzetting. De omega-3 vetzuren EPA en DHA beïnvloeden de serotonine dynamiek op verschillende manieren in de hersenen. Serotonine lijkt hiermee de ontbrekende schakel te zijn die vitamine D3 en omega-3 vetzuren verbind. Vergeet dus niet regelmatig in de zon te zitten en te genieten van een goed stukje wilde vis in de zomer.
Evolutie
Ongeveer 3 miljoen jaar geleden begonnen de hersenen van onze voorouders enorm te groeien. Tegen de tijd dat de Homo sapiens opkwam hadden de hersenen een groei ondergaan van 350 gram naar 1300 gram. Hoe dit precies gebeurde was een lange tijd onduidelijk maar de “expensive tissue hypothesis” lijkt hiervoor een logische verklaring en is gebaseerd op een ruil tussen het krimpen van het spijsverteringsstelsel en het groeien van de hersenen. Koken van voedsel lijkt hierin cruciaal te zijn geweest. Gekookt eten is zachter en makkelijker te verteren dan rauw voedsel.
Koffie
Koffie is een zeer complexe drank dat wellicht het meest gebruikte nootropicum ter wereld is. Naast cafeïne bevat het honderden al dan niet duizenden actieve stoffen die je onmogelijk zou kunnen isoleren en bestuderen. De gezondheidseffecten van koffie zijn dus niet te koppelen aan een paar moleculen maar juist het synergetische geheel maakt koffie zo boeiend. Koffiedrinkers zijn ook vaak rokers en dit maakt het onderzoeken van de effecten van koffie op de gezondheid erg moeilijk. Meer is niet altijd beter dus drink je koffie in mate.
Creativiteit
EEG alfagolven worden doorgaans gelinkt met het creatieve vermogen maar creativiteit lijkt af te nemen naar mate je ouder wordt. EGCG (epigallocatechinegallaat) uit groene thee lijkt zowel de alfa, beta, and theta activiteit te vergroten in de hersenen. Omdat het ook de alfagolven stimuleert zou het zomaar kunnen zijn dat het drinken van groene thee creativiteit stimuleert.