Alles over vitamines en mineralen: “De top 10 vitamines en mineralen, die je lichaam nodig heeft.”
Vitamines en mineralen: Wat moet je weten?
Je hebt vast al vaker gehoord over het belang van vitamines en mineralen. Maar welke vitamines en mineralen zijn nou echt van belang om je nog beter, fitter of fijner te voelen? Hier zullen we in deze blog op in gaan en je alles vertellen wat je wilt en moet weten over vitamines en mineralen.
Laten we bij het begin beginnen. Er is een duidelijk verschil tussen vitamines en mineralen. Vitamines zijn organisch, dat betekent dat ze komen uit levende organismen en dat ze door bepaalde dieren of planten worden aangemaakt. Mineralen daarentegen zijn anorganisch, dat betekent dat ze uit dode organismen komen en ze door dieren of planten worden opgenomen uit de aarde, voeding of water.
Inhoud:
- Het belang van vitamines
- Soorten vitamines
- Top 5 vitamines volgens Ergomax
- Het belang van mineralen
- Soorten mineralen
- Top 5 mineralen volgens Ergomax
- Een tekort aan vitamines en mineralen en maximale inname
Het belang van vitamines
Je lichaam heeft dagelijks vitamines nodig om te kunnen functioneren. Vitamines helpen je onder andere bij de productie van hormonen en enzymen en het op peil houden van je energie, weerstand en stofwisseling. Daarnaast zijn vitamines ook erg belangrijk voor een goede werking van onze spieren. Een aantal vitamines kunnen niet worden aangemaakt door het lichaam zelf. Daarom is een gezond dieet met voldoende groenten en fruit belangrijk. Het zijn namelijk organische moleculen gevormd door planten, bacteriën of dieren. Vitaminen zijn stoffen die niet kunnen worden gesynthetiseerd.
Een organisme heeft geen vitaminen nodig als energiebron, maar als essentiële stoffen, die nodig zijn voor verschillende processen in het lichaam. Als ons lichaam geen vitaminen heeft, ontstaan en zijn er tekenen van een tekort. Vitaminen beïnvloeden het immuunsysteem en zijn van vitaal belang voor het opbouwen van cellen, bloedcellen, botten en tanden. Daarom vind je op de website van Ergomax alle verschillende soorten vitamines die je gezondheid kunnen ondersteunen.
Soorten vitamines
Er bestaan dertien verschillende soorten vitamines: vier vet oplosbare vitamines en negen water oplosbare. Tot de vet oplosbare vitamines behoren: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Deze vind je vooral terug in de vetten van voedingsmiddelen en ze kunnen in ons lichaamsweefsel worden opgeslagen.
De wateroplosbare vitamines zijn: vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B8, vitamine B11, vitamine B12 en vitamine C. Deze water oplosbare vitamines zijn te vinden in het vocht dat in allerlei voedingsmiddelen zit. Ons lichaam kan deze water oplosbare vitamines (vitamine B12 uitgezonderd) moeilijk opslaan.
Een overschot van een bepaald soort vitamine wordt door het lichaam dan ook uitgescheiden via de urine. De meeste vitamines moeten we dus uit onze voeding halen, maar het lichaam maakt twee ervan ook zelf aan. Dit zijn: vitamine D (deze verkrijgen we door de invloed van zonlicht) en vitamine K (deze verkrijgen we door de bacteriën in onze darmen).
Top 5 vitamines:
- Vitamine C
- Vitamine D
- Vitamine A
- Vitamine B6
- Vitamine B12
De top 5 vitamines volgens Ergomax:
Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.
Vitamine D (cholecalciferol) is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Zonlicht is de belangrijkste vorm van vitamine D.
Vitamine A (retinol) is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor kinderen en zwangere vrouwen.
Vitamine B6 (pyridoxine) is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor het afbreken en opbouwen van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel.
Vitamine B12 is nodig voor je bloed en je zenuwen. Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in je vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts een bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Het belang van mineralen
Mineralen zijn net als vitamines voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Mineralen zijn anorganische substanties. Anders dan vitamines die essentieel zijn voor de stofwisseling en energieproductie, zijn mineralen vooral belangrijk voor de functie van je spieren en zenuwen. Daarnaast dragen ze bij aan een goede gezondheid en een normale groei en ontwikkeling.
Mineralen zijn nodig als bouwstof voor het herstel van het skelet en je lichaamsweefsels. De bekendste mineralen in onze voeding zijn calcium, natrium, magnesium, kalium en fosfor. Ze leveren geen energie. Mineralen die je lichaam maar weinig nodig heeft heten spoorelementen. Een teveel aan bepaalde mineralen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. In Nederland krijgen we gemiddeld te veel natrium binnen, via zout. Wij van Ergomax zien het belang van mineralen en bieden je daarom op onze website een grote keuze uit veel verschillende mineralen.
Soorten mineralen
Binnen de groep van mineralen maakt men een onderscheid tussen mineralen en spoorelementen. Het verschil tussen deze twee zit hem in de hoeveelheid die ons lichaam ervan nodig heeft. Mineralen zijn voor een mens het belangrijkste. We hebben er dan ook meer van nodig dan van spoorelementen.
Levensnoodzakelijke mineralen zijn calcium, magnesium, natrium, kalium, chloride en fosfor. Maar ook bepaalde spoorelementen zijn nodig om het lichaam goed te laten functioneren. Zo zijn ijzer, jodium, chroom, zink, koper, seleen, mangaan en molybdeen essentieel voor een goede gezondheid.
Top 5 mineralen:
- Magnesium
- Calcium
- Fosfor
- Kalium
- Natrium
De top 5 mineralen volgens Ergomax:
Magnesium is een mineraal dat voorkomt in bijvoorbeeld graanproducten, groente, noten en melkproducten. Het is nodig voor onder andere de vorming van bot en spieren en speelt een rol bij de goede werking van spieren en overdracht van zenuwprikkels. Een tekort aan magnesium komt niet snel voor. Het helpt bij enzymatische reacties, het overdragen van zenuwprikkels, eiwitsynthese en het ondersteunen van de hartfunctie. Ook draagt het samen met calcium bij aan het behoud van gezonde en soepele en sterke spieren.
Calcium (kalk) is een mineraal dat vooral zit in melk, melkproducten en kaas. Het zit ook in graanproducten, zoals volkorenbrood en in bepaalde groene groenten, zoals boerenkool en spinazie. Calcium heb je onder andere nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Het helpt bij bloedstolling en vrijstelling van hormonen.
Fosfor (fosfaat) is een mineraal dat voorkomt in bijvoorbeeld melkproducten, vis, vlees, peulvruchten en volkoren producten. Samen met calcium geeft het stevigheid aan botten en tanden. Ook speelt fosfor een rol bij de energiestofwisseling in het lichaam.
Kalium is een mineraal dat samen met chloride en natrium betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium heeft daarbij een gunstig effect op de bloeddruk omdat het de bloeddruk verhogende werking van natrium tegenwerkt. Daarnaast zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten en brood.
Natrium is een mineraal dat je lichaam zelf niet kan aanmaken en dat je via voeding binnenkrijgt. Natrium speelt samen met chloride en kalium een rol bij (onder meer) het regelen van je vochtbalans en bloeddruk. De belangrijkste bron van natrium is keukenzout.
Een tekort aan vitaminen & mineralen en maximale inname:
Een tekort aan mineralen en vitaminen leidt tot een verminderde gezondheid. Typische klachten zijn onder andere vermoeidheid, concentratieproblemen, slapeloosheid, lusteloosheid en spierkrampen. Een algemeen tekort aan calcium kan ervoor zorgen dat het lichaam calcium uit je botten zal onttrekken. Dit kan leiden tot osteoporose of botontkalking en/of botbreuken. Dit kan zorgen voor verwardheid, vergeetachtigheid, spierkrampen of spierzwakte.
Een specifiek tekort aan vitamine B12 kan zorgen voor bloedarmoede door een daling van het aantal rode bloedcellen. Ook kan het leiden tot spierzwakte, verwardheid, vergeetachtigheid, verhoogde prikkelbaarheid enz.
Een specifiek tekort aan ijzer zal je snel merken door een gebrek aan energie, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en concentratieproblemen. Een ernstig ijzertekort kan je immuniteit verzwakken waardoor de kans op ziektes toeneemt. En tot slot, bij een gebrek aan eiwitten kan spierafbraak optreden. Het kan moeilijk zijn om dagelijks de aanbevolen hoeveelheid eiwitten uit je voeding te halen. Suppletie kan nodig zijn om dit doel te helpen bereiken.
Hieronder volgt een tabel waarin je kunt zien wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is voor alle vitaminen en mineralen.