• 470+ unieke supplementen uit voorraad leverbaar

  • Persoonlijk advies via telefoon, e-mail en chat

Vragen? Bel ons: 024-6635366

Zoek

Recente blog’s

    • Halloween: nicht nur Süßes oder Saueres!
    • Warum essen Yogis schwarzen Teer?
    • Trinken Sie auch ausreichend Bier?
    • Quitten: Die vergessene Frucht!
    • Herbstblues
    • Warum Gras-gefütterte Gelatine in Ihrer Ernährung nicht fehlen darf!

Enzymen: de werkpaarden van ons lichaam

Tot voor kort wisten we nog maar weinig over de werking van enzymen. Dat ze chemische reacties in cellen versnellen tot ongekende snelheden, is al lang bekend, maar hoe ze dat deden bleef lang een raadsel. Wetenschappers ontdekten niet al te lang geleden dat ze gebruik maken van een ingenieuze truc. Hoe dat werkt?

Honderdduizend biochemische reacties tegelijk

Enzymen zijn moleculen die bergen werk in ons lichaam verrichten. Ze hebben iedere biomolecuul in elke cel van ons lichaam aangemaakt en zijn essentieel voor ons voortbestaan. Enzymen versnellen biochemische reacties in cellen tot wel een biljoen maal zo snel. Processen die anders duizenden jaren zouden duren, vinden nu in slechts een aantal seconden plaats. Dit is best wel moeilijk te bevatten!

Het kwantummechanisch fenomeen

De truc waar enzymen gebruik van maken is het tunneleffect, ook wel tunneling genoemd. Hierbij gaat een deeltje door een barrière (potentiaal) heen, terwijl dit volgens de klassieke mechanica eigenlijk niet mogelijk is door een tekort aan energie. Het deeltje maakt dus gebruik van kwantummechanica, een ingewikkelde natuurkundige theorie.

Je zou het al volgt kunnen voorstellen: het deeltje heeft niet genoeg energie om over een hoge berg heen te gaan, maar kan wel zichzelf via een soort tunnel teleporteren. Het verdwijnt aan de ene kant van de berg (biomolecuul), om vervolgens op hetzelfde moment weer aan de andere kant te verschijnen (hermaterialiseren). Je kunt je voorstellen dat dit een stuk sneller gaat dan wanneer het deeltje over de berg heen zou moeten. Zonder kwantum tunneling zouden enzymen nooit de chemische reacties zo kunnen versnellen.

Subatomische sciencefiction

Kwantumteleportatie komt misschien als sciencefiction over omdat je deze fundamentele informatie niet terugvindt in standaard biochemie boeken. Deze biofysische kant van het functioneren van het lichaam wordt daarin niet beschreven.

Het kwantumtunnel effect is echter een bekend proces in de natuurkunde waar de subatomische wereld van elektronen, protonen en neutronen niet vreemd is. Zo weten natuurkundigen bijvoorbeeld dat dit effect ook verantwoordelijk is voor het afbreken van radioactief materiaal, het is zelfs de reden dat de zon schijnt.

Spijsverteringsenzymen: onmisbaar bij het verteren van voedsel

Enzymen hebben verschillende functies, één van de essentiële taken is het verteren van ons voedsel. Zonder enzymen zouden de voedingsstoffen niet opgenomen kunnen worden in onze bloedbaan en zouden we ons lichaam ook niet kunnen voeden. Er zijn drie soorten spijsverteringsenzymen die overigens ook gebruik maken van het kwantumtunnel effect:

  • Proteasen: dit zijn eiwitverterende enzymen die de alvleesklier aanmaakt.
  • Lipasen: deze vetvererende enzymen worden ook door de alvleesklier aangemaakt.
  • Amylasen: deze zetmeelverterende enzymen worden niet alleen in de alvleesklier, maar ook door het speeksel in de mond aangemaakt.

 

Optimaliseer jouw spijsvertering

Wil je jouw spijsverteringsenzymen een handje helpen? Er zijn voedingssupplementen die de voedselopname optimaliseren. Doctor’s Best heeft bijvoorbeeld een uitgebreid samengestelde spijsverteringsenzymen product dat effectief en breed werkt.

Andere toepassingen voor enzymenproducten zijn bijvoorbeeld Interfase Plus en Serrapeptase. Interfase Plus is specifiek ontwikkeld voor het afbreken en verstoren van biofilm. Dit is een natuurlijke substantie waar micro-organismen zich in kunnen huizen. Een herkenbaar voorbeeld van een biofilm is tandplak.

Serrapeptase is een enzym uit de zijderups. Dit enzym werkt net zoals Interfase plus ook systemisch, dus niet in het afbreken van voedsel, en zou helpen bij het afbreken van eiwitstructuren in het lichaam en cellulaire chaos balanceren.

Bekijk alle enzym-producten

Bekijk alle enzym-producten

 

Go to Top