De ideale darmflora bestaat niet
Wij mensen hebben een afkeer van bacteriën, we zijn ze liever kwijt dan rijk. Je darmen daarentegen verwelkomen ze met open armen. Hier geldt: hoe meer verschillende bacteriën, hoe beter voor je gezondheid. Er wordt volop onderzoek gedaan naar de invloed van deze bacteriën op de rest van je lichaam. Met een goede darmflora functioneert je immuunsysteem bijvoorbeeld beter, waardoor je volgens de laatste onderzoeken zelfs gezonder oud kunt worden.
Op zoek naar het perfecte microbioom
In 2001 bedacht de Nobelprijs winnende bioloog Joshua Lederberg de term ‘microbioom’ om de miljarden micro-organismen in ons lichaam te benoemen. Andere termen die je misschien weleens hebt gehoord zijn micobiotica of microflora, en de verzameling bacteriën in je darmen noemen we darmflora. Alles wat we binnenkrijgen, van voedsel tot medicijnen, kan ons persoonlijke microbioom vormen en beïnvloeden. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. De zoektocht naar een goede of gezonde microbioom heeft ervoor gezorgd dat de probioticamarkt enorm is gegroeid en er allerlei microbioom dieetboeken in de winkels liggen.
Experimenteren met een doe-het-zelf poepimplantaat
Een hele interessante ontwikkeling in het onderzoek naar darmbacteriën is de poeptransplantatie. Gezonde mensen hebben een evenwichtige samenstelling van bacteriën in hun darmen met vooral nuttige bacteriën. Door hun gezonde poep te doneren kunnen zij helpen om de darmflora van mensen met darmklachten te verbeteren. Deze vooralsnog experimentele toepassing wordt normaal gesproken in een ziekenhuis uitgevoerd onder medische begeleiding, maar er zijn ook verhalen bekend van mensen die dit zelf thuis proberen.
Zo heeft archeoloog en schrijver Jeff Leach een poepimplantaat van een lid van de Hadza-stam uit Tanzania bij zichzelf ingebracht. Volgens hem is het Westerse microbioom een puinhoop door slechte voeding, levensstijlfactoren, vervuiling en te veel hygiëne. De Hadza daarentegen zijn jager-verzamelaars en hebben hierdoor een beter microbioom. In 2014 werd kwam uit een onderzoek dat hun microbioom rijker en diverser is dan de Italiaanse deelnemers uit de studie. Wij mensen hebben een afkeer van bacteriën, maar je darmen verwelkomen ze met open armen. Hier geldt: hoe meer verschillende bacteriën, hoe beter voor je gezondheid.
Elk microbioom is uniek
Een ‘normaal’ microbioom bestaat niet, aangezien dit ecosyteem heel complex is en constant verandert. Het gaat er niet alleen om dat je genoeg verschillende bacteriën hebt, waar ze zich bevinden is net zo belangrijk. Een bacterie kan op de ene plek een goede bacterie zijn, terwijl hij op een andere plek verandert in een slechte bacterie. Ieder microbioom is uniek en er is dan ook geen one-size-fits all oplossing voor problemen op dit gebied. Het is wel duidelijk dat antibiotica en roken een slechte invloed hebben op je microbioom. Een gezond eetpatroon en voldoende beweging daarentegen maken je microbioom blij. Wil je iets extra’s doen voor je bacterievrienden, dan geef je ze een boost met goede supplementen als probiotica en prebiotica.