Kies je voor Synthetische of Natuurlijke Vitamines?
Vroeger zat ons eten bomvol met voedingsstoffen en vitaminen. Vandaag de dag kun je niet alles wat je nodig hebt binnenkrijgen met een gezond dieet, zelfs niet als je volledig natuurlijk en biologisch eet. De voedingsbodem waarin ons eten groeit is minder rijk en als gevolg daarvan bevat de oogst ook minder voedingsstoffen. Gelukkig zijn er supplementen om eventuele tekorten aan te vullen. Aan jou de keuze, ga je voor natuurlijke vitamines of voor synthetische vitamines?
Het verschil tussen natuurlijke en synthetische vitamines
Natuurlijke vitamines bevatten natuurlijke vitamine-extracten uit hele voedselbronnen en worden bijzonder goed door het lichaam herkend en opgenomen. Daarnaast bevatten natuurlijke vitamines ook essentiële co-factoren die de werking en opname optimaliseren. Dit zijn bijvoorbeeld de kleurstoffen van planten, groenten of fruit en andere natuurlijke plantstoffen zoals flavonoïden en natuurlijke antioxidanten. Wanneer je een synthetisch poeder en een natuurlijk poeder naast elkaar houdt zie je direct het verschil. Synthetische vitamines hebben bijna altijd een kristalachtige structuur en zijn doorgaans wit, natuurlijke vitaminepoeders zijn daarentegen fijn van structuur en hebben uiteenlopende kleuren.
Wat zijn synthetische vitamines precies?
Synthetische vitamines worden in een fabriek geproduceerd uit basisstoffen en bestaan uit geïsoleerde moleculen in verschillende soorten verbindingen. Sommige van deze verbindingen worden helemaal niet goed opgenomen en andere verbindingen wel. Synthetische vitamines zijn bovendien geen voedsel, ook al worden ze vaak bestempeld als ‘natuurlijk’ of aan natuurlijke voedselbronnen toegevoegd. Synthetische vitamines zijn gestandaardiseerde en geïsoleerde chemicaliën. In de natuur worden vitamines nooit geïsoleerd en maken ze altijd deel uit van een voedsel-vitamine complex. Vaak wordt gedacht dat het lichaam geen verschil ziet tussen synthetische of natuurlijke vitaminen en dat beide soorten dezelfde effectiviteit en werking hebben, maar dat klopt niet helemaal.
Natuurlijke vitamine vs synthetische vitamines
– Het lichaam kan een overschot aan natuurlijke vitamines gemakkelijk uitscheiden, terwijl een overschot aan synthetische vitamines wordt opgeslagen in de lever. Wanneer je een natuurlijk supplement neemt, gebruikt je lichaam gebruikt precies de hoeveelheid die het op dat moment nodig heeft. Wat je niet nodig hebt plas je weer uit. Synthetische vitaminen daarentegen blijven in je lichaam aanwezig tot ze met de juiste voedingsstoffen kunnen worden verwerkt. Dit kan leiden tot een build up van stoffen die je lichaam niet kwijt kan.
– Natuurlijke vitamines bevatten enzymen, mineralen, lipiden, proteïnen en andere voedingsstoffen, waardoor ze beter worden opgenomen door het lichaam dan hun synthetische variant die geen andere voedingsstoffen bevat.
De bovenstaande informatie betekent niet dat vitamines, mineralen en sporenelementen die niet uit voedsel worden gewonnen geen waarde hebben. Het is echter wel belangrijk om te begrijpen dat er een verschil is tussen beide vormen.
Supplementenmerken die geloven in de kracht van de natuur
De Amerikaanse supplementenmerken MegaFood en New Chapter maken gebruik van de traditionele kracht van de natuur om jouw gezondheid te verbeteren en klachten te verminderen.Ze maken volledig natuurlijke supplementen met hoogwaardige, pure ingrediënten die vrij zijn van GMO’s en herbicide glyfosaat. De producten worden zonder hitte geproduceerd, waardoor de vitaminen en mineralen zo goed mogelijk intact blijven. MegaFood maakt haar eigen concentraten uit natuurlijke voedingsbronnen die zijn ingekocht bij lokale boeren. Aan hun slogan ‘fresh from farm to tablet’ is dus niets gelogen! De supplementen van New Chapter worden uitgebreid getest door wetenschappelijke experts om producten van de hoogste kwaliteit te garanderen. Ook bij New Chapter worden de ingrediënten op een zo duurzaam mogelijke manier gewonnen. Op deze manier dragen deze merken niet alleen bij een betere gezondheid van hun klanten, maar ook aan een betere aarde.