• 470+ unieke supplementen uit voorraad leverbaar

  • Persoonlijk advies via telefoon, e-mail en chat

Vragen? Bel ons: 024-6635366

Zoek

Recente blog’s

    • Halloween: nicht nur Süßes oder Saueres!
    • Warum essen Yogis schwarzen Teer?
    • Trinken Sie auch ausreichend Bier?
    • Quitten: Die vergessene Frucht!
    • Herbstblues
    • Warum Gras-gefütterte Gelatine in Ihrer Ernährung nicht fehlen darf!

Post-vakantiedip? Breng je buik weer in balans! DEEL 1

Vakantiestress kennen de meesten van ons wel. Op het laatste moment de reisverzekering checken, nog snel even naar de drogisterij voor zonnebrandcrème en pilletjes tegen de diarree, afscheid nemen van familie, de olie en remvloeistof van je auto controleren en de allerlaatste taken van je wer afronden. Maar wist je dat je een grote hoeveelheid stress ook nog na je vakantie kunt verwachten? Tel daar die vakantiemaaltijden bij op…… en je voelt het in je buik!

Ellende….. net na je vakantie

Na een paar weken lekker op vakantie te zijn geweest, het maken van mooie uitstapjes en het aandoen van gezellige restaurantjes staat het alledaagse leven weer voor de deur. De dagelijkse beslommeringen, de stress op je werk en de duizenden taken die zoals altijd nog steeds op je aandacht en afronding wachten. Procentueel gezien komen dan ook de meeste stressgerelateerde klachten juist meer voor náde vakantie, dan ervoor.

Vreemd, maar herkenbaar

Best wel vreemd, want je zou zweren dat je na een vakantie weer lekker uitgerust en vol nieuwe energie aan het werk kunt. Toch is dat niet altijd waar. Zeker als je -al dan niet onopgemerkt- op je tandvlees liep voordat je op vakantie ging. De onderliggende reden? Op vakantie komen minder prikkels -triggers- op je af waardoor het lichaam niet meer alle stresshormonen hoeft aan te maken om klachten zoals vermoeidheid en andere ongemakken te onderdrukken. Eindelijk kun je voelen hoe moe en aangedaan je bent. Je kunt weer even bijtanken. Tenminste; dat hoop je.

Want helaas. De vakantie blijkt tekort en bovendien waren je verwachtingen net iets te hoog. Toch niet zo lekker uitgerust en je eerste werkdag is alweer in zicht. Je lichaam maakt zich weer klaar voor het ‘dagelijkse’ gevecht en dit houdt in: de aanmaak van stresshormonen. Je gaat weer op adrenaline. De bloedtoevoer naar het hart, de hersenen en spieren neemt toe en de bloedtoevoer naar het spijsverteringsstelsel neemt af. En hier zit hem de crux. De darmfuncties worden vertraagd waardoor onder andere constipatie, opgeblazenheid en dat vervelende nerveuze gevoel in je buik kan ontstaan.

Darm-brein-connectie

Inmiddels zijn er tal van denkwijzen over ons darmstelsel, de interacties met het brein, het ervaren van stress en de invloed op het immuunsysteem. De darmen bevatten minstens evenveel zenuwcellen als onze hersenen. Die zenuwcellen maken dat de darmen allerlei activiteiten zelfstandig uitvoeren en via onder andere de nervus vagus rechtstreeks communiceren met onze hersenen. Onze buik is dus eigenlijk een soort van tweede brein en communiceert met ons hoofd.

 

Je bent wat je eet? Je bent wat je darmbacteriën eten!

 

Balans in je buik

De darmen bevatten meer dan 100 biljoen bacteriën en deze bacteriepopulatie in zijn geheel heet het darmmicrobioom. Wanneer de voor ons minder praktische bacteriën de voor ons gunstige bacteriën overtreffen ontstaat er een minder fraaie balans in de darmen. Die balans kun je beïnvloeden door op een goede, verantwoorde manier te eten en al dan niet aan te vullen met een supplement. De voor ons slechte darmbacteriën houden van snelle suikers voor energie, terwijl de voor ons nuttige bacteriën zich het prettigst voelen bij dichte, vezelige bladgroenten en andere groenten die weinig suiker bevatten. Het eten van minder geraffineerde suiker en meer groenten kan je dus sneller in een gebalanceerde staat brengen en je darmgenezingsproces versnellen.

Hulptroepen

Probiotica
Dit zijn mengsels van ‘goede’ bacteriën. Ze zitten bijvoorbeeld in gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt, kefir, kimchi, komboecha en zitten er vol mee. In de wetenschap bestaat er nog geen algehele consensus over welke bacteriefamilies nu precies de allerbeste, positieve effecten hebben bij mensen; en welke effecten dat dan zijn. Wel worden de families Lactobacillus en Bifidobacterium vaak genoemd als heilzaam in studies naar cognitieve hersenfuncties

Prebiotica

Dit zijn vezels die mensen niet zelf kunnen verteren, maar die de goedaardige bacteriën als voedsel gebruiken. Darmbacteriën kunnen dat wel. Noten, volkorenproducten en sommige groenten en fruit bevatten veel prebiotische vezels. Ook de Galacto-oligosachariden: GOS-supplementen. Als eerste op de markt verscheen de bèta-GOS waar inmiddels veel ervaring mee is opgedaan. Bèta-GOS wordt gewonnen uit lactose (bovine). Bèta-GOS wordt nog altijd beschouwd als het referentieprebioticum. Het komt van nature voor in de moedermelk en draagt bij aan de ontwikkeling van het darmmicroboom door als voedingsstof te fungeren voor microben als Bifidobacteria en sommigen van de Lactobacilli.

En nu?

Pas op de plaats, rustmomenten inbouwen en op je eetgewoonten letten. Je darmen zeggen meer over je geestelijke gezondheid en hebben meer invloed op jou als persoon dan dat je eigenlijk zou willen. Misschien had Freud toch wel een beetje gelijk en is de mens maar zeer beperkt de baas in eigen huis…. Want al die bacteriën: die hebben waarschijnlijk veel en veel meer te zeggen!

Darmflora optimaliseren?

Bekijk al onze Prebiotica en Probiotica producten

Go to Top