• 470+ unieke supplementen uit voorraad leverbaar

  • Persoonlijk advies via telefoon, e-mail en chat

Vragen? Bel ons: 024-6635366

Zoek

Recente blog’s

    • Halloween: nicht nur Süßes oder Saueres!
    • Warum essen Yogis schwarzen Teer?
    • Trinken Sie auch ausreichend Bier?
    • Quitten: Die vergessene Frucht!
    • Herbstblues
    • Warum Gras-gefütterte Gelatine in Ihrer Ernährung nicht fehlen darf!

Uitgebreide informatie over krillolie van Ergomax

Omega-3 krillolie – informatie deel 1

De voor de mens essentiële omega-3 vetzuren worden slechts in kleine hoeveelheden in het lichaam aangemaakt. Een toerijkende inname uit voeding is daarom erg belangrijk. Het typisch westerse voedingspatroon bevat echter zeer weinig omega-3 waardoor het lichaam niet genoeg van deze vetzuren binnen krijgt. Het supplementeren met omega-3 vetzuren kan deze tekorten in de voeding aanvullen om zo aan de vraag van het lichaam te voldoen.

Krillolie van Ergomax, een unieke samenstelling

  • Bevat slechts 3 ingrediënten (krillolie, visgelatine en water)
  • Puur, eerlijk en duurzaam gevangen
  • 100% natuurlijk zee product
  • Gecapsuleerd met unieke Licaps capsules voor optimale opname
  • Geen nare vis-nasmaak of visgeur

Een groot deel van de verkrijgbare omega-3 voedingssupplementen bevatten als hoofdingrediënt omega-3 vetzuren uit visolie. Tot een aantal jaren geleden was dit de best verkrijgbare vorm van omega-3 vetzuren die er voorhanden was. Echter, sinds een aantal jaren heeft krillolie terecht aan populariteit gewonnen en wordt vandaag de dag gezien als het betere alternatief voor visolie.

Krillolie heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van visolie, namelijk dat het:

  • beter door het lichaam wordt opgenomen en gebruikt
  • van nature een sterke antioxidant bevat
  • geen vis nasmaak heeft
  • duurzaam en milieuvriendelijk wordt geproduceerd
  • geen verontreinigingen bevat

Krillolie wordt gemaakt van krill, kleine garnaalachtige schaaldieren die hoge concentraties omega-3 vetzuren bevatten. Krillolie bestaat uit een unieke en complexe combinatie van verschillende actieve ingrediënten die allen samenwerken om de opname van omega-3 vetzuren te vergroten. Het ingrediëntenprofiel van krillolie overtreft dat van visolie en biedt betere resultaten.

Krillolie Versus Visolie

De omega-3 vetzuren in krillolie zijn niet gelijk aan de omega-3 vetzuren uit visolie. In tegenstelling tot visolie bevat krillolie voornamelijk omega-3 vetzuren die gebonden zijn aan fosfolipiden ook wel bekend als omega-3 fosfolipiden. De omega-3 vetzuren in visolie bestaan voornamelijk uit omega-3 triglyceriden. Doordat de omega-3 vetzuren in krillolie aan fosfolipiden zijn gebonden worden ze beter opgenomen dan andere vormen van omega-3 vetzuren. Dit verbetert de bio-efficiëntie en bio-activiteit waardoor krillolie een betere keuze is.

De binding aan fosfolipiden zorgt er tevens voor dat de omega-3 verzuren uit krillolie direct beschikbaar zijn voor het lichaam omdat ze in tegenstelling tot omega-3 triglyceriden niet verteerd hoeven te worden. Een kijk naar de verschillende functies van fosfolipiden en triglyceriden in het lichaam geeft een duidelijk beeld in de rollen die ze vervullen. Fosfolipiden zijn bouwstenen van cellen terwijl triglyceriden in het lichaam worden gebruikt als energie. Fosfolipiden zijn ook van groot belang voor het goed functioneren van weefsels en organen omdat ze andere moleculen door de celmembranen heen transporteren, waaronder dus ook omega-3 vetzuren.

Krillolie is een veilige vervanging van visolie en gebruik levert geen ongewenste bijwerkingen op. De gunstige invloed van krillolie op de gezondheid overtreffen die van visolie, zelfs in lagere doseringen.

Astaxanthine

Een belangrijk minpunt van visolie is het van nature lage gehalte aan antioxidanten. Bederving van visolie is dan ook een terechte zorg vanwege de mogelijke aanwezigheid van geoxideerde vetten. Krillolie bevat in tegenstelling tot visolie astaxanthine, een van nature voorkomend antioxidant in krill. Samen met de fosfolipiden zorgt astaxanthine ervoor dat de omega-3 vetzuren binnen in de capsule niet bederven. Hierdoor blijft de kwaliteit gewaarborgd en de houdbaarheid van krillolie wordt hiermee verlengd tot wel twee jaar op kamertemperatuur.

Astaxanthine is bijzondere antioxidant die velen malen krachtiger is dan vitamine E, vitamine C en CoQ10 (ORAC methode).

Fosfatidylcholine

Een ander uniek feit is dat krillolie erg rijk is aan fosfatidyl choline. Dit is de meest voorkomende fosfolipide in krillolie. Fosfatidylcholine is een voorloper van de neurotransmitter acetylcholine, welke noodzakelijk is voor een goede prikkeloverdracht tussen hersencellen en voor spiercontrole.

Vrij van vervuiling

Krill staat onderaan in de voedselketen en wordt gevangen in de schone wateren rondom Antarctica. krillolie is hierdoor minder vatbaar voor verontreinigingen zoals kwik, PCB’s, zware metalen en andere toxines.

Duurzaam & milieuvriendelijk

Krill is een goed voorbeeld van een vernieuwbare voedselbron. Krill behoort met zijn vierhonderd miljoen ton zelfs tot de grootste biomassa in de oceaan. Overbevissing speelt bij het produceren van krillolie geen rol mede door de grote beschikbare hoeveelheden, vangstquota’s en de snelle regeneratie capaciteit van krill. De vangstquota is op dit moment vastgesteld op vier miljoen ton per jaar. Doordat bij de vangst van krill met speciale netten en vangstmethoden wordt gewerkt, worden andere oceaandieren gespaard.

Omega-3 krillolie – informatie deel 2

De omega-3 vetzuren ”Eicosapentaenoic acid” en “docosahexaenoic acid” beter bekend als EPA en DHA komen hoofdzakelijk voor in voedselbronnen uit de zee. Er zijn inmiddels ontelbare onderzoeken en artikelen beschikbaar die werking van deze speciale vetzuren beschrijven.

Vanwege de doorgaans lage inname van omega-3 uit voedsel, behoren de omega-3 vetzuur voedingssupplementen voor velen terecht tot de basisproducten. Een te lage inname van omega-3 vetzuren kan voor mensen die een optimaal en vitaal leven nastreven een belangrijke ontbrekende factor zijn. Door de grote media aandacht heeft de populariteit van de omega-3’s er toe geleid dat men, ook mede door overbevissing, snel opzoek ging naar alternatieve bronnen. Een tijd lang zijn plantaardige vormen van omega-3 vetzuren zoals bijvoorbeeld lijnzaad in trek geweest, maar deze bleken niet dezelfde potentie en werking te hebben als de producten van dierlijke afkomst uit de zee.

De ontdekking van krill

Gelukkig is een paar jaar geleden gebleken dat de kleine garnaaltjes “Krill” (die zich voeden met algen) ook een uitstekende bron van omega-3 vetzuren waren. Dit werd al snel bestempeld als de “nieuwe generatie” van omega-3 vetzuren. Net zoals visolie bevat krillolie ook EPA en DHA maar de moleculaire structuur is anders.

Simpel gezegd: visolie bevat een vorm van omega-3 vetzuren die er onder de microscoop anders uitzien dan krillolie.

Visolie bevat namelijk de triglyceriden-vorm van omega-3 en krillolie voornamelijk de fosfolipiden-vorm van omega-3. Hieronder is het verschil te zien tussen beide vormen, zoals meteen opvalt is de fosfolipiden-vorm anders en complexer qua structuur.

Krillolie structuur verschil

In 2011 is er een publicatie geweest waarin werd gekeken of het verschil in structuur tussen deze twee vormen ook een effect had op de opname en bio-activiteit. De auteurs van de studie “Metabolic effects of krill oil are essentially similar to those of fish oil but at lower dose of EPA and DHA, in healthy volunteers” concludeerde dat ondanks het feit dat zowel visolie en krillolie dezelfde werking hadden in het lichaam, deze gelijke effecten werden bereikt met lagere dosering krillolie dan visolie.

Kortom: krillolie doet hetzelfde als visolie alleen dan wel met een veel lagere dosering. Krillolie is ongeveer 60% effectiever!

Waarom wordt krillolie beter opgenomen? de moleculaire vorm!

Visolie is een triglyceride-molecuul dat eerst moet worden afgebroken in het spijsverteringsstelsel naar de basisvetzuren EPA en DHA, door deze afbraak verloopt de opname minder efficiënt. Er wordt geschat dat ongeveer 80-85% van gezuiverde visolie concentraten, zoals deze voorkomen in voedingssupplementen na inname niet wordt geabsorbeerd. Dit verklaart ook meteen de nare oprispingen met vissmaak die veel mensen ervaren na het innemen van visolie.

Voordat het lichaam de 15-20% van de vetzuren die wel wordt opgenomen kan gebruiken, moeten ze na de opname in de bloedbaan eerst nog verder worden verwerkt door de lever. In de lever wordt het stofje fosfatidylcholine aan het vetzuur geplakt en zo wordt via een omweg de tryglyceride omega-3 (visolie) omgezet naar een fosfolipde omega-3 vetzuur. Bij krillolie hoeft deze omzetting niet plaats te vinden omdat krillolie het lichaam direct voorziet van de goed opneembare vorm (omega-3-fosfolipiden). Hierdoor zijn er dus geen opnameproblemen, waardoor dus 100% van de omega-3’s wordt opgenomen.

Stabiliteit en bederf van visolie

In het verleden zijn er regelmatig rapporten verschenen die lieten zien dat visolie, waaronder ook de grote en bekende merken, bedorven visolie bevatte. Geoxideerde en bedorven oliën zijn natuurlijk niet goed voor het lichaam en worden in verband gebracht met een reeks van gezondheidsrisicofactoren. Onverzadigde vetten zoals de omega-3 vetzuren zijn vatbaarder voor bederf dan verzadigde vetten zoals bijvoorbeeld boter. Het innemen van bedorven visolie wordt daarom sterk afgeraden en de effecten zijn juist het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.

Om de mate van oxidatie van omega-3 vetzuren te zichtbaar te krijgen wordt de zogenaamde peroxidewaarde gemeten. De peroxidewaarde zou altijd lager dan 5 meq/kg moeten zijn. Als het visolieproduct dat je nu gebruikt geen analysecertificaat heeft waarop je de peroxidewaarde kan aflezen, dan kun je altijd nog op je neus vertrouwen. Een sterke visgeur duidt namelijk op bederf. Helaas doen fabrikanten er alles aan om dit te verbergen daarom wordt er ook vaak citroengeur aan visolie toegevoegd, als de visolie een zeelucht heeft dan zit het vaak wel goed. Hou dit dus in de gaten!

Volgens de Duitse visolie expert Rudi Moerck zijn de meeste visolie supplementen op de markt (tot wel 50%), zelfs voor het openen van de pot, al bedorven.

Krillolie blijft vers

In tegenstelling tot visolie speelt bederf bij krillolie gelukkig geen rol, dit komt niet alleen vanwege de structuur met fosfolipiden, maar ook door de natuurlijke en unieke anti-oxidant in krillolie “astaxanthine”. Deze dubbele en natuurlijke bescherming van de kwetsbare omega-3 olie zorgt er zelfs vvor dat na 6 weken bij een constante temperatuur van 40 graden geen bederf plaatsvond in de capsule. De onderstaande grafiek laat een directe vergelijking zien tussen het bederf van visolie en krillolie gedaan door de Universiteit van Helsinki.

Houdbaarheid van krill olie vs vis olie bij 40 graden

Onder minder extreme omstandigheden wordt de houdbaarheid van krillolie geschat op wel twee jaar bij kamertemperatuur.

De voordelen van de complexe omega-3 fosfolipiden

De oplosbaarheid van krillolie en visolie is gedemonstreerd in een directe vergelijking. Tijdens de test was te zien dat de fosfolipiden gebonden omega-3 vetzuren (krillolie) goed oplosbaar zijn in water terwijl de omega-3 triglyceriden (visolie) blijven drijven aan de oppervlakte, omdat zij niet gebonden zijn aan fosfolipiden.

In de maag gebeurt exact hetzelfde en de oorzaak van nare oprispingen met vissmaak, na het innemen van visolie, is dan ineens stukken duidelijker.

Speciale krillolie capsules bij Ergomax

De krillolie van Ergomax is uniek vergeleken met andere producten vanwege de pure samenstelling en het gebruik van speciale capsules. De capsules, Licaps, bestaan alleen uit visgelatine en zorgen voor een geurloze afdichting van de olie. Standaard krillolie softgels ruiken erg onaangenaam en veel mensen hebben daardoor een slechte ervaring met krillolie.

Naast de visgelatine bevatten de capsules natuurlijk krillolie en water. Deze formulering bevat dus slechts drie ingrediënten en is vrij van onnodige hulp- en vulmiddelen.

De exacte samenstelling van iedere capsule is als volgt:

  • Omega-3 vetzuren – 125 mg
  • Fosfolipiden – 225 mg
  • Astaxanthine – 55 ug

De fosfolipiden samenstelling kan verder gespecificeerd worden:

  • Fosfatidylcholine 89%
  • Lyso-fosfatidylcholine 6%
  • Fosfatidyetonalamine 5%
  • Fosphatidylinositol <0,1%
  • Fosfatidylserine <0,1%

De overige krachten van fosfolipiden

Fosfolipiden fungeren niet alleen als beschermer van de omega-3 vetzuren maar ze hebben ook zelf unieke eigenschappen. Krillolie bevat voornamelijk fosfatidylcholine zoals je hierboven kunt zien. fosfatidylcholine is een hoofdonderdeel van iedere celmembraan, maar ook de hoofdleverancier van choline in het lichaam.

Choline is een essentiële voedingsstof en voorloper van de neurotransmitter “acetylcholine”. Hierdoor heeft het ook een direct effect op de werking van celmembranen in de hersenen en de communicatie tussen cellen.

Analyses laten zien dat het standaard dieet van vandaag de dag minder fosfolipiden bevat dan in het ons dieet in het verleden. Dit evolutionaire bewijs is voor veel mensen een reden om dagelijks extra fosfolipiden in te nemen.

Astaxanthine

Astaxanthine is een kleurstof en behoort tot de groep van voedingsstoffen die bekend staan als carotenoïden en heeft de unieke eigenschappen als antioxidant op celniveau die veel andere antioxidanten niet hebben. Het is namelijk specifiek actief in de celmembranen maar bijvoorbeeld ook de mitochondriën, ook wel bekend als de energiecentrales van de cel. In de mitochondriën zijn de antioxidante eigenschappen van astaxanthine zo sterk dat het de mitochondriën harder laat werken en daarmee de energieproductie verhoogt.

Het menselijk lichaam maakt zelf geen astaxanthine aan, inname via voedsel of supplementen is dan ook bepalend. Astaxanthine is bijna exclusief te vinden in producten uit de zee zoals natuurlijk krill garnaaltjes maar bijvoorbeeld ook kreeft, algen en zalm.

Roze en grijze flamingo

Links Flamingo grijs zonder astaxanthine / Rechts Flamingo roze door astaxanthine

Astaxanthine wordt door algen, bacteriën en schimmels geproduceerd en stapelt zich op in dieren die zich hoger in de voedselketen bevinden. Astaxanthine is te herkennen aan zijn diep rode kleur en dieren die veel astaxanthine consumeren nemen deze kleur ook over, denk bijvoorbeeld weer aan kreeften en garnalen maar ook flamingo’s (roze veren).

Naast de unieke werking is ook de structuur van het astaxanthine molecuul uniek omdat het onder andere een zuurstof molecuul bevat, maar ook de langere structuur, de complexe 3-dimensionale vorm, de specifieke verbindingen en de polariteit van het molecuul geven astaxanthine zijn krachtige antioxidante werking.

In tegenstelling tot andere antioxidanten:

  • Kan astaxanthine meer soorten vrije radicalen “vangen” dan welke antioxidant dan ook
  • Heeft astaxanthine een zeer hoge bio-activiteit en goede verspreiding in het lichaam omdat het aan een lipide-eiwit kan binden
  • Wordt astaxanthine nooit een pro-oxidant, ook niet bij hogere doseringen
  • Is astaxathine velen malen krachtiger dan andere antioxidanten zoals vitamine E en beta-caroteen, zie afbeelding hieronder

Zuurstofradicaal absorptievermogen: Dit is een methode om de antioxidant capaciteiten van in vitro monsters te meten.

Duurzaam & milieuvriendelijk

Krill garnaaltjes zijn een goed voorbeeld van een vernieuwbare voedselbron. Krill behoort met zijn vierhonderd miljoen ton zelfs tot de grootste biomassa in de oceaan. Overbevissing speelt bij het produceren van krillolie geen rol mede door de grote beschikbare hoeveelheden, vangstquota’s en de snelle regeneratie capaciteit van krill. De vangstquota is op dit moment vastgesteld op vier miljoen ton per jaar. Doordat bij de vangst van krill met speciale netten en vangstmethoden wordt gewerkt, worden andere oceaandieren gespaard.

De krillolie van Ergomax wordt in overeenstemming met het WWF wereldnatuurfonds en Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resource’s (CCAMLR) gevangen.

Vrij van vervuiling

Omdat krill onderaan in de voedselketen staat en in de schone wateren rondom Antarctica wordt gevangen bevat het geen significante verontreinigingen zoals kwik, PCB’s, zware metalen en andere toxines.

Go to Top