Alles heeft een ritme…. en het Pentagon kijkt mee!
Het Pentagon beschikt over iets nieuws: een laser die mensen op een afstand van 200 meter aan de hand van hun hartslag kan identificeren. Weer een extra reden om met dit uitermate bijzondere orgaan gebalanceerd en ‘shiny’ voor de dag komen. Als ze toch gaan scannen; dan gelijk maar een mooi plaatje!Â
De hartslag van ieder mens is uniek en dus een uitstekend middel om te gebruiken ter identificatie. Naast vingerafdrukken, irisscans en gezichtsherkenning is nu dus ook het hart aan de beurt; klaar om vergeleken te worden in een enorme database met de hartslagen en hartritmes van allemaal andere individuen. Misschien nog best gezellig eigenlijk….
Volgens nieuwssite ‘MIT Technology Review’ heeft de laser die de naam Jetson heeft gekregen een halve minuut nodig voor identificatie. De succesratio ligt rond de 95 procent. In de praktijk zal Jetson naar alle waarschijnlijkheid in combinatie met gezichtsherkenning of andere identificatiemethodes worden gebruikt. Voordat de identificatie via de laser mogelijk is, moet het hartslagpatroon van alle personen wel eerst in een database zijn opgeslagen.
Ons Hart
Het hart is het symbool van allerlei menselijke -vaak intieme en kwetsbare- gevoelens. Bij het optreden van die gevoelens, onder invloed van de hersenen en -jawel- zelfs onze darmen verandert onze hartslag. Denk maar eens aan een hevige verliefdheid, gevoelens van angst, of boosheid. Door deze sterke verbinding tussen het hart en talloze gevoelens dacht men vroeger dat de menselijke emoties vanuit het hart ontstonden.
Volgens de oude Egyptenaren lag zelfs het geweten opgeslagen in het hart. Na de dood werd het hart door de Goden gewogen. Door een teveel aan slechte daden werd het hart zwaarder. Zwaarder dan de ‘veer van waarheid’. Was dit het geval, dan mocht de overledene niet verder reizen naar het hiernamaals.
Maar ook in onze, overwegend materieel-rationeel ingestelde, cultuur zie je tal van verwijzingen naar het hart en diens symboliek. Denk aan talloze spreekwoorden en gezegden en het immer populaire Hart-symbool voor de liefde.
Liever gescand dan gevild!
Nu lopen bij waarschijnlijk heel wat mensen de rillingen over hun rug als ze lezen hoever deze nieuwe technologie gaat en de daarbij behorende steeds verder oprukkende inbreuk op de privacy.Â
Bedenk dan dat de Azteken het net een tandje bonter maakten. De Azteekse beschaving floreerde in Midden-Amerika (tegenwoordig Mexico) rond 1200 – 1520. Ook zij dichtten bijzondere krachten toe aan het menselijk hart: en niet alleen ter identificatie. Zij geloofden dat de wereld ten onder zou gaan als de zon niet voorzien zou worden van vers geofferd ‘menselijk hart’. Ze maakten overigens gebruik van krijgsgevangenen om over genoeg harten te kunnen beschikken, maar dat terzijde.
Je hebt er maar eentje van
Het hart, gaat ons aan het hart. Dat was zo, dat is zo en dat zal zo blijven. En dat is maar goed ook! We hebben er per slot van rekening maar eentje van. De manier waarop we aandacht aan ons hart besteden, verandert alleen per periode en per cultuur.Â
Gezond leven verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Eet gezond en beweeg regelmatig. Leer ook te ontspannen: zowel actief; als passief en ontdek wat je zelf kunt doen en wat bij je past om gezond te leven. En mocht er dan op grote schaal toch zoiets komen als identificatie door middel van een ‘hartscan’…. Laat ze dan verbaasd staan over het feit dat je er zo ontzettend vitaal en gezond op staat!