B12 spray; alles in het lichaam draait om energie!
Alles in het lichaam draait om energie! De productie van energie is zo cruciaal voor het leven dat de productie daarom via verschillende mechanismen verloopt. Uiteenlopende stoffen en supplementen kunnen de energieproductie ondersteunen maar vitamine B12 is de “energie vitamine” bij uitstek.
Vitamine B12 kan dus veel invloed hebben op je lichaam, vitamine b12: helpt / draagt bij aan;
-
- > het verminderen van vermoeidheid.
- > aan het normaal gebruik van het geheugen.
- > het goede functioneren van het zenuwstelsel.
- > de normale vorming van rode bloedcellen.
- > de normale werking van het immuunsysteem.
Een vitamine B12-tekort komt veel vaker voor dan gedacht. Vitamine B12 speelt namelijk samen met foliumzuur een cruciale rol voor de energiehuishouding. Daarnaast zorgt B12 voor de aanmaak van DNA in alle cellen. Met andere woorden: je kunt niet zonder vitamine B12.
Het vaststellen van een tekort is echter niet eenvoudig. Ook wanneer de B12-waarde binnen de gezondheidsnormen liggen kan er nog steeds sprake zijn van een tekort. Geen mens is immers hetzelfde en ieder lichaam heeft zijn eigen behoeften. Het lichaam kan vitamine B12 te snel en te veel verbruiken waardoor je er meer van nodig hebt en de hoeveelheid die je dagelijks binnenkrijgt misschien niet genoeg is.
Maar waar is vitamine B12 eigenlijk goed voor?
Vitamine B12 bevordert onder andere de gemoedstoestand, het geheugen en energieniveau. Daarnaast ondersteunt deze belangrijke vitamine het hart, huid, haar en het spijsverteringsstelsel. Verder zorgt vitamine B12 als bescherming voor meerdere metabole functies – waaronder enzymproductie en het onderhouden van gezonde zenuw- en cardiovasculaire systemen. Vitamine B12 heeft al een verreikende rol in het lichaam.
Bronnen van vitamine B12
Wist je dat een gezonde volwassene slechts 40 tot 50% van de vitamine B12 uit voedselbronnen kunnen opnemen en gebruiken? In sommige gevallen is dit zelfs nog minder. Dierlijke producten zijn de beste voedselbronnen voor vitamine B12. Denk hierbij aan;
- > biologische en grasgevoerde zuivelproducten zoals lever
- > melk en zuivelproducten
- > oesters en schelpdieren
- > orgaanvlees en wild gevangen vis en vrije uitloopeieren.
Verhoogd risico
Omdat voedingsmiddelen meestal de beste bronnen van vitamine B12 zijn, hebben die een veganistisch dieet volgen en geen producten eten de meeste kans op een vitamine B12 tekort. Daarnaast zijn ouderen met een verminderde spijsvertering vatbaar voor een tekort, omdat zij minder maagzuur produceren dan nodig is om vitamine B12 op de juiste manier om te zetten in het lichaam. Het gebruik van een vitamine B12 supplement kan dan uitkomst bieden.
In het algemeen lopen de volgende groepen het grootste risico op een tekort:
- > Vegetariërs en veganisten
- > Mensen van 60 jaar of ouder
- > Mensen die regelmatig maagzuurremmende medicijnen gebruiken
- > Mensen met diabetes medicijnen
Vitamine B12 spuitbus Ergomax
Er zijn vier vormen van vitamine B-12: cyanocobalamine, hydroxocobalamine, adenosylcobalamine en methylcobalamine. Je vindt ze allemaal in supplementen, maar de twee meest populaire vormen zijn adenosyl- en methylcobalamine.
Methylcobalamine en adenosylcobalamine zijn de twee meest biologisch verkrijgbare vormen van vitamine B12, omdat ze direct door het lichaam kunnen worden gebruikt. Het lichaam kan naar behoefte de ene vorm in de andere vorm omzetten. Een goede en effectieve manier om de vitamine B12-waarde in het lichaam te verhogen is door middel van een supplement, zoals een praktische pompspray die een fijne mist met kleine vitamine B12 deeltjes direct in de mond levert en die voor snelle opname via de mondslijmvliezen mogelijk maakt.
Vitamine B12 uit plantaardige bron
Vitamine B12 is helaas te krijgen uit plantaardige bronnen. Vitamine B12 komt alleen voor in producten.
B12 is de enige vitamine die een sporenelement (kobalt) bevat, daarom heet het cobalamine. Cobalamine wordt geproduceerd in de darm van dieren. Het is een enige vitamine die we niet van planten of uit zonlicht kunnen krijgen. Planten hebben geen B12 nodig, dus ze slaan het ook niet op.
Een veel voorkomende mythe onder vegetarische en veganisten is dat het mogelijk is om B12 te krijgen van plantaardige bronnen zoals:
- > Zeewier
- > Gefermenteerde soja
- > Spirulina
- > Biergist
Plantaardige bronnen waarvan gezegd wordt dat ze B12 bevatten, bevatten echter B12-analogen die cobamiden worden genoemd en die de inname blokkeren en de behoefte aan echte B12 vergroten.
Neurologische en mitochondrische vorm van B12
In onze B12 spray gebruiken we een combinatie van de twee meest actieve vormen: adenosylcobalamine en methylcobalamine. Alhoewel ze beide een vorm van vitamine B12 zijn, en goed opgenomen worden, zijn er wel verschillen. Methylcobalamine staat namelijk bekend als de neurologische vorm van B12 terwijl adenosylcobalamine bekend staat als de mitochondriale vorm. Een combinatie van beide vormen van B12 levert het beste resultaat.