• 470+ unieke supplementen uit voorraad leverbaar

  • Persoonlijk advies via telefoon, e-mail en chat

Vragen? Bel ons: 024-6635366

Zoek

Recente blog’s

    • Halloween: nicht nur Süßes oder Saueres!
    • Warum essen Yogis schwarzen Teer?
    • Trinken Sie auch ausreichend Bier?
    • Quitten: Die vergessene Frucht!
    • Herbstblues
    • Warum Gras-gefütterte Gelatine in Ihrer Ernährung nicht fehlen darf!

Bekijk en vergelijk jouw poep!

Er zijn veel verschillende manieren om je gezondheid te evalueren. Je kan bijvoorbeeld afgaan op je gemoedstoestand of hoe je slaapt. Bloed, speeksel en urine analyses zijn veel gebruikte klinische evaluaties.

Een goede methode om je gezondheid te analyseren waar je misschien niet meteen aan denkt, is het bekijken van je poep. Dit is namelijk een uitermate goede indicator van je spijsvertering. Het bekijken van je poep kan onder andere informatie verschaffen over:

•    Hydratatie/Dehydratie
•    Voedsel overgevoeligheid
•    Spijsvertering
•    Balans darmflora

Maar wat wordt nu beschouwd als normale poep en hoe kan je door het bekijken van je poep conclusies trekken? Het antwoord is niet echt zwart-wit. Het hangt er namelijk een beetje vanaf omdat iedereen anders is en de persoonlijke situatie verschilt.

De Universiteit van Bristol ontwikkelde in 1997 de Stoelgangschaal, deze kan je goed als leidraad gebruiken. De “Bristol Stool Scale” is specifiek ontwikkelt zodat er iets te meten/te vergelijken valt. Er zijn 7 verschillende soorten poep waarvan type 1-3 verschillende mate van constipatie aangeven, types 5-7 worden beschouwd als verschillende vormen van diarree en type 4 en 5 zijn optimaal of normaal.

Bristol-Stool-Chart  

 

 

 

Type 1: Losse harde keutels, zoals noten (moeilijk uit te scheiden)

Type 2: Als een worst, maar klonterig

Type 3: Als een worst, maar met barstjes aan de buitenkant

Type 4: Als een worst of slang, glad en zacht

Type 5: Zachte keutels met duidelijke randen (makkelijk uit te scheiden)

Type 6: Zachte stukjes met gehavende randen, een papperige uitscheiding

Type 7: Waterig, geen vaste stukjes. Helemaal vloeibaar

Waar bestaat poep precies uit?

Menselijk uitwerpselen variëren nogal, afhankelijk van het dieet en de gezondheid. De bruine kleur ontstaat door een combinatie van gal en bilirubine uit dode rode bloedcellen. De geur ontstaat door de darmbacteriën die zwavel bevattende stoffen en waterstofsulfide produceren. 65-85% van normale poep bestaat uit water. Het droge gewicht bestaat voor 30% uit bacteriën, 30% uit onverteerde voedsel en vezels, 10-20% uit vet, 10-20% uit anorganisch materiaal en 2-3% uit eiwitten.

Hoe moet ik goed poepen?

Gewoon op de wc gaan zitten is ook al niet goed genoeg meer. Het optrekken van de benen zodat je meer in een ‘squat’ positie zit is optimaler. Doordat je de darm ‘opent’ gaat het poepen in deze positie sneller, je ledigt beter en je hoeft minder te drukken. Hierdoor kan je het ontwikkelen van aambeien voorkomen. Plaats eenvoudigweg een kleine verhoging voor de wc zodat je knieën ongeveer even hoog komen als je borstkas.
 
Scoor je slecht?

Verbeter dan je poepscore met de volgende tips:

Kauw je voeding goed: als voeding stug is en goed gekauwd dient te worden dan is het ook moeilijker te verteren als je het niet doet. Om optimaal voeding te kunnen verteren dient het dus goed gekauwd aangeleverd te worden.

Drink voldoende water: dehydratie is een van de meest voorkomende oorzaken van chronische constipatie.

Eet vezels of vetten: eet meer vezels indien je een tragere stoelgang wilt hebben. Eet meer eiwitten en vetten indien je de stoelgang wilt versnellen.

Spijsverteringsenzymen: deze werkpaarden van het lichaam breken voedsel af zodat het opgenomen kan worden. Zonder enzymen haal je geen voedingsstoffen uit voedsel.

Pre– en probiotica: kunnen uit hele voedselbronnen of supplementen worden aangeleverd. De goede bacteriën en onverteerbare vezels spelen een cruciale rol in het functioneren van de darmen.

Bekijk de probiotica selectie

Go to Top