Beoordeel je schildklier en doe de zelftest
De drie hormonen die in de schildkier gemaakt worden zijn:
• Triiodothyronine (T3)
• Thyroxine (T4)
• Diiodothyronine (T2)
Bijna 90% van het hormoon dat de schildkier produceert is T4 (inactieve vorm). In de lever wordt T4 vervolgens omgezet naar T3 (actieve vorm). T2 is minder actief dan T4 en T3 en het is tevens de vorm waarvan men het minste weet.
Deze hormonen hebben interacties met alle andere hormonen die het lichaam maakt, waaronder insuline, cortisol, testosteron en oestrogeen. Het feit dat al deze hormonen in een systeem functioneren en constant met elkaar communiceren, verklaart waarom een goed functionerende schildkier zo belangrijk is.
Een klein orgaan met belangrijke functies
Het hormoonstelsel moet dan ook vanuit een holistisch standpunt benaderd worden. De schildklier is aldus te beschouwen als een integraal deel van een systeem van verschillende klieren die hormonen produceren.
Leptine hormoon als dirigent
Uiteindelijk is echter het hormoon leptine het meester-hormoon. Leptine staat het bovenin de hiërarchie van hormonen: het is een dirigent die een heel orkest aan hormonen aanstuurt zodat er een mooi geheel ontstaat.
Test zelf je schildklier op 2 manieren
Net zoals er vele aspecten zijn die de werking van de schildklier beïnvloeden zijn er ook veel tekenen indien de werking niet optimaal is. De volgende twee eenvoudige thuistesten kan je gebruiken om gemakkelijk de schildklier te beoordelen. Let op: deze zelfbeoordeling zijn niet bedoeld als een vervanging van klinische evaluaties
De papiertest
Professor R. Ross, endocrinoloog verbonden aan de Universiteit van Sheffield, geeft aan dat trillende handen een teken kunnen zijn van een overactieve schildklier. Vrouwen tussen de 20 en 40 zijn hier tienmaal vatbaarder voor dan mannen.
Voor het uitvoeren van de test moet je je hand met de handpalm naar beneden gestrekt voor je houden. Leg een A4 blad boven op je hand. Een zichtbare schommeling van het blad kan een positieve indicatie zijn.
De enkel-tik-test
Professor P. Bouloux , endocrinoloog verbonden aan het Royal Free Hampstead NHS Trust in London, geeft aan dat een algeheel langzame stofwisseling, dus ook langzame reflexen, een teken kunnen zijn van een onder-actieve schildklier.
Voor het uitvoeren van de test kruis je je benen zodat een van je kuiten op een knie rust. Strek je voet een beetje uit en lokaliseer de achillespees. Gebruik een lepel om een goede tik te geven op de pees. De enkel zou direct een reflex moeten geven. Is er een langzame reactie, of als de enkel langzaam weer in de eerste positie gaat, dan kan dit een positieve indicatie zijn.