• 470+ unieke supplementen uit voorraad leverbaar

  • Persoonlijk advies via telefoon, e-mail en chat

Vragen? Bel ons: 024-6635366

Zoek

Recente blog’s

    • Halloween: nicht nur Süßes oder Saueres!
    • Warum essen Yogis schwarzen Teer?
    • Trinken Sie auch ausreichend Bier?
    • Quitten: Die vergessene Frucht!
    • Herbstblues
    • Warum Gras-gefütterte Gelatine in Ihrer Ernährung nicht fehlen darf!

De ongezonde interesse in cholesterol

Volgens programma Radar neemt de geneesmiddelenindustrie het niet zo nauw met onze gezondheid. Kijk voor een goede inzage naar de uitzending van Radar Extra. Presentatrice Antoinette Hertsenberg dook voor dit tweeluik in de wereld van de cholesterolverlagers. Het bewijs dat statines hart- en vaatziekten verminderen is flinterdun, de risico’s van cholesterol worden overschat en wellicht komt u met een gezonde, misschien aangepaste leefstijl, stukken verder.

We worden aan de lopende band gemanipuleerd, bestookt met reusachtige marketing- en reclamecampagnes en de illusie wordt gewekt dat we aan richtlijnen moeten voldoen die mede door de industrie zelf in het leven zijn geroepen, aldus Radar. Allemaal om de winsten verder omhoog te stuwen en nog meer pillen te verkopen. Intussen gebruiken meer dan twee miljoen Nederlanders statines, of een andere cholesterolverlager.

Bijwerkingen? Daar bestaan run-in-periodes voor!

Hertsenberg spreekt in de uitzending met zowel specialisten als patiënten die elk hun ervaringen en vraagtekens hebben bij het huidige mechanisme dat werkzaam is binnen de farmaceutische industrie, de wetenschap en de gezondheidszorg. Uit een fragment van een gesprek met arts-epidemioloog Dick Bijl:

“Mensen zeggen last te hebben van bijwerkingen door statines, is daar voldoende onderzoek naar gedaan?” Dick Bijl: “In heel veel van die onderzoeken worden zogenaamde ‘run-in-periodes’ gedaan. Tijdens deze ‘run-in-periodes’ krijgen mensen een aantal weken een statine. Als ze dan veel klachten krijgen zoals bijvoorbeeld spierklachten dan mogen ze niet mee doen aan het onderzoek.

Dat is dus dé manier om te zorgen dat bijwerkingen ondergerapporteerd worden in een onderzoek.”

Hertsenberg: “Dus de mensen die het krijgen in de eerste vier weken, die worden er dus juist uitgehaald. En dan gaan ze met de andere groep die geen last heeft daar gaan ze de bijwerkingen onderzoeken. Waarom is dat? Dat is toch volstrekt onlogisch.” Bijl: “Ja, zo zit heel veel onderzoek in de geneeskunde onlogisch in elkaar. Men bedenkt allerlei trucs om het middel zo mooi mogelijk voor te stellen.”

Hertsenberg: “Maar dit is toch ongelooflijk? Want je haalt de kwetsbare groep er juist uit. Die reken je niet mee. Dick Bijl: “Ja het is volstrekt belachelijk wat hier gebeurt. In heel veel van die onderzoeken worden zogenaamde run-in-periodes gedaan. Bij die run-in-periodes krijgen mensen een aantal weken, meestal een week of 4, een statine. Als ze dan veel klachten krijgen, bijvoorbeeld veel spierklachten, dan mogen ze niet meedoen aan het onderzoek. Dat is dus dé manier om te zorgen dat bijwerkingen gewoon ondergerapporteerd worden.”

“Men bedenkt allerlei trucs om het middel zo mooi mogelijk voor te stellen.”

Omdat er geen grondig -onafhankelijk- onderzoek wordt gedaan naar de bijwerkingen  van statines, is niet duidelijk hoeveel mensen daadwerkelijk klachten hebben.…. En dat is nog maar het begin. In de nieuwste richtlijn voor huisartsen is de streefwaarde voor patiënten die al een hart- of vaatziekte hebben en onder de 70 jaar zijn verlaagd naar 1,8. Volgens Huisarts Tamara de Weijer is dit wel erg laag. ‘Een LDL onder de 1.8, zie ik eigenlijk zelden, ook niet bij gezonde mensen overigens”, aldus De Weijer.

Misschien ziet de farmaceutische industrie het liefst dat we massaal worden ingeënt tegen dat verderfelijke cholesterol. Terwijl in Amerika de cardiologische beroepsorganisaties al in 2013 afstand hebben genomen van LDL-cholesterolverlaging.

Wat dan wel?

Stop nooit op eigen houtje met statines. Maar met gezonde voeding en een portie dagelijkse beweging, verbeter je de toestand van je vaten en verminder je het risico op hart- en vaatziekten. Stop in ieder geval met roken en leer te ontspannen: niets is beter voor je hart en vaten.

Tenslotte: Slaap! Diep, lang en goed…… En vergeet zeker niet de tweede uitzending van 20 mei te bekijken.

Kijk de uitzending van 13 mei 2019

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/documentaires/cholesterol/videos/item/item/cholesterol-hoe-lager-hoe-beter/

Go to Top