Dit doet cannabisolie met jouw lichaam
Cannabisolieproducten roepen veel vragen op. Waarvoor gebruik je het? Wat doet het precies? Wat is de ideale dosering? Het is lastig om een eenduidig antwoord te geven op deze vragen. Elk lichaam reageert namelijk anders op de werkzame stoffen, oftewel cannabinoïden. Deze stofjes kunnen veel te weeg brengen want ze hebben invloed op al onze lichaamsfuncties. Om de precieze werking uit te leggen, bekijken we eerst de fysiologie van het lichaam.
Alle lichaamssystemen zijn met elkaar verbonden
Ons lichaam is een cybernetisch stelsel ofwel een systeem van systemen. Dit stelsel bestaat uit systemen die sterk afhankelijk zijn van elkaar. De meeste hoofdsystemen in ons lichaam zijn wel bekend, zoals het zenuwstelsel, het lymfatische systeem en ons spijsverteringsstelsel. Deze lichaamsprocessen behoren tot de vaste kost op school en zijn door de eeuwen heen uitvoerig bestudeerd door medici.
Het is eigenlijk onmogelijk om deze systemen los van elkaar te zien, want alles staat met elkaar in verbinding. Een goed voorbeeld van deze samenhang is een hartaanval. Dit probleem ontstaat in ons orgaanstelsel, maar uit zich ook in het musculoskeletale systeem door middel van pijn in de armen en kortademigheid. Of wat denk je van de menstruatie? Symptomen zoals rugpijn en zwakke benen zijn een voorbeeld van onze hormoonhuishouding die inwerkt op het musculoskeletale systeem.
Cybernetica onderzoekt de samenhang
Cyberbnetica is het onderzoeksveld van communicatie- en controleprocessen in levende organismen en machines. Het analyseert het vermogen van mensen en dieren om te reageren op veranderingen en input vanuit de omgeving. Dit zou je als feedbackmechanismen kunnen omschrijven. Net als een thermostaat die de temperatuur aanpast op basis van de omgeving, weet het menselijk lichaam gecompliceerde feedback om te zetten tot ‘simpele’ handelingen zoals lopen of het oppakken van een glas water.
Het endocannabinoïdenstelsel is de dirigent van ons lichaam
Misschien heb je weleens gehoord van het endocannabinoïdenstelsel. Dit stelsel is verweven met ons hele lichaam en speelt onder meer een rol bij de gemoedstoestand, het zenuwstelsel en de nachtrust. De ontvangers voor cannabinoïden vinden we overal: van de hersenen tot aan het vetweefsel. Het stelsel is zelfs zo nauw verbonden met ons functioneren dat het eigenlijk betrokken is bij alle fysiologische processen in ons lijf. Alle belangrijke ‘hoofdsystemen’ zijn gelinkt aan het endocannabinoïdenstelsel. Je kunt dit systeem zien als een dirigent die ons lichaam aanstuurt.
Optimaliseer je lichaam en geest door je endocannabinoïdensysteem te activeren
Er zijn twee groepen werkzame stoffen die van invloed zijn op ons endocanabinoïdensysteem. De eerste zijn de endocannabinoïden die het lichaam zelf aanmaakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je gaat sporten. De tweede zijn de exo-cannabinoïden die in de cannabisplant voorkomen en bijvoorbeeld worden verkocht in de vorm van cannabisolie. De effecten van cannabinoïden uit de cannabisplant zijn te herleiden tot het vermogen te binden aan zogenoemde CB1- en CB2-receptoren. CB1-receptoren en CB2-receptoren worden aangetroffen in diverse organen en weefsels in het lichaam. Een van de cannabinoïden in je lichaam heet anandamide, wat is afgeleid van ‘ananda’, het Sanskriet woord voor ‘gelukzaligheid’. Er is nog een heleboel te onderzoeken en ontdekken met betrekking tot het endocannabinoïdensysteem, maar het staat vast dat dit systeem een enorm grote invloed heeft op onze gezondheid en ons welbevinden.
Cannabisolie: welke dosering is goed voor jou?
Bij het doseren van cannabinoïden is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. De meest geschikte dosis voor jou hangt helemaal af van jouw persoonlijke omstandigheden. Je kunt starten met een dosering van één tot twee druppels, tot drie keer per dag. Test deze hoeveelheid ongeveer een week lang. Merk je geen verschil? Verhoog de dosis dan stapsgewijs in drie tot vier dagen tot je wel een effect voelt. Deze werkzame hoeveelheid gebruik je vervolgens twee tot drie weken. Kijk daarna of je de dosering eventueel weer kunt verminderen. Er zijn geen contra-indicaties bekend en cannabisolie is heel veilig. Je kan het voor langere periodes achtereen gebruiken, zelfs met hogere doseringen.
De voordelen van cannabisolie:
- Cannabisolie is goed voor hart en bloedvaten*
- Cannabisolie is goed voor een normale bloedcholesterolspiegel*
- Cannabisolie draagt bij aan het behoud van een normale bloedsuikerspiegel*
- Cannabisolie ondersteunt het immuunsysteem*
- Cannabisolie draagt bij aan gezonde spieren en gewrichten*
- Cannabisolie beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf*
* = Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Let hierop als je cannabisolie gaat kopen
We snappen dat je enigszins in de war kunt raken wanneer je op zoek bent naar een goede cannabisolie. Wietolie, CBD-olie, cannabisolie… Allerlei verschillende benamingen voor één en hetzelfde product. Cannabisolie is overigens net als hennepolie vrij van THC, dus het heeft geen geestverruimende werking. Let er bij het kopen van cannabisolie op dat je een natuurlijk vervaardigde, biologische variant koopt. Verder is het belangrijk dat het product vrij is van kunstmest en bestrijdingsmiddelen en dat het onafhankelijk is getest in een geaccrediteerd laboratorium.
De voordelen van MCT-olie in combinatie met cannabis
Bij het maken van cannabisolie wordt vaak gebruik gemaakt van MCT-olie, oftewel kokosolie. Deze twee zijn een match made in heaven want ze halen het beste in elkaar naar boven. MCT-olie zit bomvol essentiële vetzuren, werkt ontstekingsremmend en doodt bacteriën, schimmels en virussen. De cannabinoïden in cannabis binden zich perfect aan het vet in de kokosolie, waardoor alle werkzame stoffen optimaal tot uiting komen. Het lichaam neemt alle heilzame stoffen op deze manier heel gemakkelijk op en profeert tegelijkertijd van de gezondheidsvoordelen van MCT-olie.