• 470+ unieke supplementen uit voorraad leverbaar

  • Persoonlijk advies via telefoon, e-mail en chat

Vragen? Bel ons: 024-6635366

Zoek

Recente blog’s

    • Halloween: nicht nur Süßes oder Saueres!
    • Warum essen Yogis schwarzen Teer?
    • Trinken Sie auch ausreichend Bier?
    • Quitten: Die vergessene Frucht!
    • Herbstblues
    • Warum Gras-gefütterte Gelatine in Ihrer Ernährung nicht fehlen darf!

Duidelijke uitleg over liposomen, nutraceuticals, nootropica, extra virgin en fermentatie

Wat is een adaptogeen?

Een adaptogeen is een stof die op een positieve manier met het lichaam samenwerkt om de balans (homeostase) herstellen bij stress. Hierdoor kunnen de effecten van stress minder goed vat krijgen op het lichaam waardoor men er minder hinder van ondervindt. Het moduleren van stress beïnvloedt verschillende systemen en functies in het lichaam. Je kunt hierbij denken aan hormonen, neurotransmitters, gemoedstoestand en slaap. Adaptogenen zijn meestal kruiden. De volgende drie criteria worden gebruikt om een adaptogeen te identificeren:

  1.  Produceert een non-specifieke reactie en verhoogt de weerstand van een individu tegen uiteenlopende schadelijke stimuli.
  2.  Resulteert in een normaliserende reactie wanneer men blootgesteld wordt aan fysiologische, emotionele of mentale stressoren.
  3.  Is niet toxisch en brengt geen substantiële veranderingen teweeg in de fysiologische, emotionele of mentale staat van een persoon wanneer die niet gestrest is.

Wat is een nutraceutical?

De term nutraceutical is een combinatie van de Engelse woorden “nutrition” en “pharmaceutical”. Het beschrijft een grote groep producten die afkomstig zijn uit voeding maar die ook bijzondere gezondheidseffecten hebben. Net zoals bijvoorbeeld kruiden, vitamines en mineralen vallen nutraceuticals onder de verzamelterm voedingssupplementen. Bekende voorbeelden van nutraceuticals zijn palmitoylethanolamide, R-alfa liponzuur en n-acetyl-cysteine.

Wat zijn nootropica?

Een nootropicum is een voedingssupplement (of een stof met een andere classificatie) dat specifiek het functioneren van de hersenen beïnvloedt. Vaak bestaat een nootropisch supplement uit een synergetische formulering maar het kan ook een op zichzelf gebruikte stof zijn. Er zijn 6 classificaties voor nootropica.

1. Medicijnen
2. Stoffen die zenuw- en hersenbeschermend (neuro protectief) werken
3. Stoffen die de bloedtoevoer naar de hersenen stimuleren
4. Stoffen die specifiek neurotransmitters moduleren
5. Specifieke voedingsstoffen uit kruiden en voedsel
6. Adaptogenen

Wat is de bloed-hersenbarrière?

Bij gevaar maken de hersenen gebruik van verscheidene beschermingsmechanismen. Voor gevaren van buitenaf zorgt de schedel voor bescherming. Voor gevaren van binnenuit zorgt de bloed-hersenbarrière voor bescherming.
 
De bloed-hersenbarrière is letterlijk de grens tussen de bloedbaan en de hersenen. De bloed-hersenbarrière kan worden gezien als een grensovergang, waar selectief noodzakelijke stoffen door worden gelaten en schadelijke stoffen geweerd worden.
 
Dit kan bepalend zijn voor de werking en effectiviteit van voedingssupplementen. Verschil in vorm van dezelfde stof kan al verschil maken. Zo wordt magnesiumthreonaat of liposomale magnesium beter in de hersenen opgenomen dan bijvoorbeeld magnesiumcitraat.  

Wat is een liposoom?

Liposomen zijn een soort holle ballonnetjes. Het voordeel van liposomen is dat ze als dragers van actieve stoffen voedingssupplementen effectiever maken. Aan de binnenkant kunnen actieve werkstoffen zoals r-alfa-liponzuur of vitamine C worden gestopt. Dit gebeurt door middel van micro-inkapseling. Het eindresultaat zijn zogenoemde nano-capsules met fosfolipiden als buitenkant en binnenin een werkzame stof.

Naast liposomen zijn er verschillende manieren om een actieve stof in te kapselen waaronder:
micellen, vetdruppels, nano-emulsies en polymeermatrixen

Wat is fermentatie?

Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Bacteriën, schimmels of gisten zorgen in het fermentatieproces voor het omzetten van stoffen in een product. Hierdoor verandert de zuurgraad, smaak, geur en/of uiterlijk. Voorbeelden van veelgebruikte gefermenteerde producten zijn kefir, bier en zuurkool.
Fermentatie is iets anders dan rotten, ook al worden deze termen soms door elkaar gebruikt. Rotten houdt in dat cellen van voedingsmiddelen onder zuurstofrijke omstandigheden verteren. Fermenteren is daarentegen een vorm van chemische omzetting onder zuurstofarme omstandigheden.

Wat is extra virgin?

De term extra virgin (ook wel extra vierge) is afkomstig uit de olijfolie-industrie maar het kan ook toegepast worden op andere oliën. In essentie betekend extra virgin dat de olie ongeraffineerd en koudgeperst is. Extra virgin productvarianten staan dan ook bekend als eersteklas producten omdat de kwaliteit en voedingswaarde beter is dan in varianten die wel geraffineerd of verhit worden. Andere voorwaarden voor de term extra virgin is dat de olie niet gefermenteerd of gezuiverd is.

Go to Top