• 470+ unieke supplementen uit voorraad leverbaar

  • Persoonlijk advies via telefoon, e-mail en chat

Vragen? Bel ons: 024-6635366

Zoek

Recente blog’s

    • Halloween: nicht nur Süßes oder Saueres!
    • Warum essen Yogis schwarzen Teer?
    • Trinken Sie auch ausreichend Bier?
    • Quitten: Die vergessene Frucht!
    • Herbstblues
    • Warum Gras-gefütterte Gelatine in Ihrer Ernährung nicht fehlen darf!

Halloween: niet alleen maar ‘trick or treat’

All Hallows Eve: Halloween. In de moderne, consumptieve cultuur vaak neergezet als een horrorfeest met overdadig veel eten en snoep: ‘Trick or treat’. Eigenlijk is het een oud-Keltisch feest uit de tijd dat mensen zelfvoorzienend waren, hun voorouders en de aarde bedankten voor het afgelopen jaar. En ondertussen?….. Werden boze geesten om de tuin geleid en op afstand gehouden!

Transformatie

Halloween is een feest dat van oorsprong voortkomt uit transformatie. Oktober / november zijn de maanden dat lichtinval verandert, de dagen korter worden, de temperatuur daalt en de wind een andere koers neemt. De oude Kelten in Ierland hadden er een naam voor: Samhain, ‘Einde zomer’. Samhain is nog steeds het Iers-Keltische woord voor de maand november. Volgens de Keltische kalender begint het nieuwe jaar ook op 1 november en niet op 1 januari.

Overvloed en onzekerheid

Het was de tijd dat de oogsten binnen waren gehaald, het vee werd geslacht en geconserveerd en de balans van het jaar op te maken. Er was ook altijd sprake van overvloed, maar ook onzekerheid. Is het wel voldoende om de winter door te komen? Hebben we voldoende kruiden om de zieken te genezen? Wat staat ons komend jaar te wachten? Kortom; een tijd om naar binnen te keren en vragen te stellen.

 

Trick or treat

Door de ingetreden donkerte was uitgerekend op 1 november de sluier tussen de geesten- en aardse wereld flinter dun. Een goede dag om voorouders te eren. Met….. ‘trick or treat’…. iets lekkers! De gestorvenen bedanken, vragen om extra kracht in moeilijke tijden, of misschien hun gezelschap en aanwezigheid nog eens voelen. Slechts één probleempje: boosaardige geesten hielden natuurlijk ook van iets lekkers en waren ook in staat naar het aardse rijk te glippen. Wat is er dan beter om jezelf te vermommen zodat je voor ‘het kwade’ niet herkenbaar bent en ze tegelijkertijd af te schrikken? Maskers, pruiken, schmink en kostuums dus!

Christelijke invloeden

Samhain mengde zich in de 9e eeuw met het Christelijke Allerheiligen na de komst van zendelingen in Ierland en Groot-Brittannië. Paus Bonifatius IV voerde deze dag in 609 in om alle Christelijke heiligen te eren. Het feest werd eerst op 13 mei gevierd, maar deze datum werd in 835 door paus Gregorius IV op 1 november gezet. Allerheiligen wordt op 2 november gevolgd door Allerzielen, waarop de overledenen worden herdacht. Dit droeg verder bij aan de connectie van Halloween met het dodenrijk en het spookachtige karakter.

Veel Ieren en Schotten emigreerden in de negentiende eeuw naar de Verenigde Staten. Zij namen het enthousiasme voor het feest met zich mee. En inmiddels is Halloween één van de meest uitgebreid gevierde feestdagen in de Verenigde Staten.

Bezinning

Halloween komt dus van oudsher neer op een tijd van bezinning, een tijd voor nieuwe doelstellingen, een tijd van dankbaarheid en respect voor overleden dierbaren. ‘Trick or treat’ gaat  heel wat verder dan een mond vol snoep. Eigenlijk is het een offer; een ritueel voor het tonen van dankbaarheid en een verzoek tot voorspoed en gezondheid.

De pompoen als ‘logo’

Zeg je Halloween, dan zeg je ook pompoen: Hèt internationale ‘logo’ van Halloween. Waar komt dat vandaan? Het bekendste verhaal over de pompoenlamp is dat van hoefsmid Jack. Deze hoefsmid leidde een verderfelijk leven. De Duivel kwam op een dag bij Jack op bezoek en wilde hem meenemen naar de hel. Jack joeg met een list de duivel in een boom en kraste met een mes een kruisteken in de boom. De duivel kon er niet meer langs en smeekte, maar Jack liet hem niet gaan. Mits…. De duivel zou beloven dat Jack nooit in de hel zou worden toegelaten. Toen Jack stierf was hij vanwege zijn slechte levenswandel niet welkom in de hemel….. Maar de duivel liet hem ook niet meer toe. Het enige dat hij uit de hel nog meekreeg was een gloeiend kooltje dat hij in een knol stopte om zo zijn eeuwig durende spookwandeling tussen hemel en hel bij te lichten…

De pompoen niet alleen als ‘logo’ en lantaren

Pompoenen zijn grote wijnstokken die vaak worden geassocieerd met de herfst, Halloween en Thanksgiving en behoren tot de komkommerfamilie (Cucurbitaceae).

De vier hoofdtypen zijn:

Pepo: een kleinere pompoen die vaak wordt gebruikt om Halloween-pompoenlantaarns te snijden.

Maxima: de gigantische pompoen die meestal wordt gekweekt om deel te nemen aan pompoenwedstrijden op de beurs.

Mixta: die vaak wordt gebruikt als decoratie.

Moschata: de variëteit waaruit pompoenvoer in blik wordt gemaakt.

C. pepo wordt ook suikerpompoen genoemd en komt uit Noord-Amerika. Deze pompoen kan tussen de 30 gram en 20 kilogram wegen. Sommige soorten hebben gladde oppervlakken, terwijl anderen geribbeld of gelobd zijn. C. pepo is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals geel, oranje en groen.

C. maxima, ook wel mammoet genoemd, is druppelvormig of afgerond en de pompoenen zijn verkrijgbaar in de kleuren roze, lichtblauw en oranje.

In het holle midden van een pompoen bevinden zich tientallen crèmekleurige zaden, tot 500 per fruit, die zich aan de pulp hechten. Nadat je je pompoen hebt gehalveerd, kun je de pulp weggooien nadat je de zaden hebt bewaard (als je dat wilt). Pompoenpitten zijn een uitstekende bron van calcium, eiwitten en omega-3-vetzuren. Ze kunnen worden gedroogd en gezouten om een zelfgemaakte snack te maken, of om in het voorjaar te worden geplant. Pompoenpitten kunnen ook worden gebruikt bij het verfijnen van voedsel of bij de productie van brood.

Pompoenpitten zijn niet alleen een smakelijke, gemakkelijk te vervoeren snack, maar ook een geconcentreerde bron van mineralen en vitaminen. Elke 100gr. portie bevat 23 gram eiwitten, 15 mg ijzer en 533 calorieën, maar geen cholesterol. De vezels zorgen voor regelmatige afvalverwijdering en beschermen de dikke darm tegen ziekten.

Een speciale bonus in pompoenpitten is het aminozuur tryptofaan, dat in de hersenen wordt omgezet in serotonine – een voedingsstof die de hersenfunctie reguleert.

Naast pompoenpitten is de pompoen gezond en een belangrijke bron van vitamines, mineralen en vezels. Pompoenen bevatten vitamine C, riboflavine, kalium, fosfor en magnesium. Kleinere, maar significante hoeveelheden vitamine E (alfa-tocoferol), thiamine, niacine, vitamine B6, foliumzuur en ijzer zijn aanwezig.

De feloranje kleur van de pompoen geeft de nuttige fytochemicaliën aan: caroteen. Het wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en biedt een enorme hoeveelheid antioxidanten die het risico op hartaandoeningen kunnen verminderen, die kunnen bijdragen aan een normale celdeling en het immuunsysteem ondersteunen.

Vitamine A is ook een must voor een goed gezichtsvermogen. Flavonoïden zoals cryptoxanthine, luteïne en zeaxanthine vernietigen schadelijke vrije radicalen. In het bijzonder beschermen zeaxanthine en luteïne het netvlies tegen maculaire degeneratie.

  • Leuk weetje:
  • Een weinig bekend feit over pompoenen is dat het geen groenten zijn, maar fruit.
  • Ze groeien al meer dan 5.000 jaar in Amerika en waren voor het eerst bekend bij Columbus in Europa.

 

Halloween genen

Moeilijk te geloven maar waar! Er zijn zelfs Halloween-genen. De wetenschappers Christiane Nüsslein-Volhard en Eric Wieschaus hebben de genen voor de ontwikkeling van fruitvliegjes bestudeerd. Tijdens hun onderzoek identificeerden ze genen die verantwoordelijk zijn voor de transformatie van het bolvormige vliegembryo in een herkenbaar, gesegmenteerd lichaam. De onderzoekers noemden een genencluster (groep genen die tot dezelfde genfamilie behoren): Halloween-genen. Als er veranderingen (mutaties) in dit cluster optreden, leiden deze tot de dood van de fruitvlieg. Onder de microscoop zagen de vervormde vlieglichamen eruit alsof ze werden achtervolgd (haunted) of als een mummie (mummy). De genfamilie omvat ook de gene Shadow (schaduw), Spook (spook) and Shade (schaduw). Deze genen coderen voor enzymen die cytochroom P450 worden genoemd. Deze zijn betrokken bij de controle van steroïde hormonen. De mens heeft deze enzymen ook.

Speciaal voor Halloween:

Nieuw in ons assortiment: Natuurproducten van Dr. Mercola! Dr. Mercola is een gepassioneerde voorstander van natuurgeneeskunde, een pleitbezorger voor het algeheel welzijn van mens en dier. Een begrip in de Verenigde Staten en een vooruitstrevend denker die zich inzet voor veranderingen in de mechanismen die werkzaam zijn in de huidige gezondheidszorg.

Al meer dan twee decennia lang staat Dr. Mercola garant voor educatie en transparante informatie ten behoeve van een gezonder en rechtvaardiger bestaan voor mens en dier! Wij zijn ontzettend blij de producten van Dr. Mercola in ons assortiment op te voeren. Maak kennis met zijn natuurlijke en vaak traditionele supplementen.

Go to Top