• 470+ unieke supplementen uit voorraad leverbaar

  • Persoonlijk advies via telefoon, e-mail en chat

Vragen? Bel ons: 024-6635366

Zoek

Recente blog’s

    • Halloween: nicht nur Süßes oder Saueres!
    • Warum essen Yogis schwarzen Teer?
    • Trinken Sie auch ausreichend Bier?
    • Quitten: Die vergessene Frucht!
    • Herbstblues
    • Warum Gras-gefütterte Gelatine in Ihrer Ernährung nicht fehlen darf!

Kefir: de Champagne onder de probiotica

Steeds vaker duikt het op in de koelschappen van zo’n beetje iedere supermarkt: Kefir. Het is een lekkere, gezonde, gefermenteerde melkdrank die vergelijkbaar is met yoghurt. De beste kefir maak je zelf met behulp van een ‘kefirplantje’ en dat is toch echt een ander proces dan de kefir die uit de fabriek komt. De verschillen lees je hieronder. En mocht je geen tijd hebben om zelf je (rauwe) melk te fermenteren? Dan zijn probiotische kefircapsules een welkome en goede oplossing!

Kefir: de oudste gefermenteerde melkdrank op aarde

Kefir ontstond ongeveer 2.000 jaar geleden in het Kaukasusgebergte ergens tussen Europa en Rusland. Het is waarschijnlijk één van de oudste melkfermenten die er bestaat. Kefirkorrels (of het kefirplantje) werden beschouwd als een deel van het rijkdom van het gezin en de stam. Goed beschermd ze dan ook van generatie op doorgegeven.

Oude foto melk gefermenteerde mannen zakken

De melk gefermenteerde mannen in zakken, gemaakt van dierenhuid. Meestal hingen deze kefirzakken overdag in de zon en werden ze ‘s nachts het huis binnengebracht, om ze bij de deur op te hangen. Iedereen die het huis binnenging of verliet, moest met zijn voet of hand een paar keer in de zak ‘prikken’ om de inhoud goed te mengen. Gedurende eeuwen genoten de mensen van de vele Noordelijke Kaukasus van de Champagne onder de probiotische dranken zonder het met de buitenwereld te delen.

Zelfs Marco Polo vernoemde kefir in de kronieken van zijn reizen naar het Oosten.

 

Russische wetenschappers aan de kefir

Kefir werd echter nauwelijks buiten de Kaukasus bekend totdat het nieuws zich verspreidde over het gebruik ervan voor de behandeling van tuberculose en darm- en maagaandoeningen. Russische artsen geloofden dat kefir gunstig was voor de gezondheid en zij publiceerden de eerste wetenschappelijke studies over kefir aan het einde van de negentiende eeuw. Eén van deze wetenschappers en later ook Nobelprijswinnaar was Elja (Iljitsj) Metsjnikov. De theorie van Metsjnikov dat bacteriën in gefermenteerde melkproducten het leven zou verlengen heeft aan de basis gelegen voor bijna al het wetenschappelijk onderzoek rondom probiotica. Kefir bleef echter buitengewoon moeilijk te verkrijgen en commerciële productie was niet mogelijk zonder eerst een bron van deze ‘mysterieuze korrels’, van het bekende ‘kefirplantje’ te verkrijgen.

 

De theorie van Metsjnikov dat bacteriën in gefermenteerde producten het leven zouden verlengen heeft aan de basis gelegen voor bijna al het wetenschappelijk onderzoek rondom probiotica.

 

Magische drank: uit een plantje?

Het woord ‘kefirplantje’ is eigenlijk een liefkozende naam. Wil het is een brouwsel van melkzuurbacteriën en gisten. Ze klonteren samen tot iets dat nog het meest lijkt op bloemkoolachtige korrels.

melk gefermenteerd op bord

Doe je melk bij en houd je het goedje op kamertemperatuur, dan zet deze bacteriën en gisten de aanwezige melksuikers (lactose) om melkzuur, koolzuurgas en een heel klein beetje alcohol. Nadat je de korrels eruit zeeft, houd je kefir over en kun je desgewenst weer nieuwe melk aan de korrels toevoegen. In de fabriek verloopt het procédé anders: daar wordt niet het ‘kefirplantje’, maar een gestandaardiseerde samenstelling van losse, individueel opgekweekte bacteriën en gisten toegevoegd aan melk.

Het verschil tussen kefir-probiotica en andere probiotica

De meeste productietechnologieën voor probiotica zijn -net als fabrieksmatige kefir- ook gebaseerd op het kunstmatig opkweken van individuele stammen in een steriele omgeving. Na het vriesdrogen worden de ‘slapende’ individuele bacteriën en / of gisten gemengd tot een pro-biotische formulering. De verschillende stammen hebben nooit de gelegenheid om op elkaar in te werken tijdens de cultivatiefase. Juist deze complexe van gisten en bacteriestammen zorgt voor de interactie kwaliteiten van authentieke kefir en kefirprobiotica!

Geniet van werking, ook al maak je het niet zelf

Het productieproces van onze kefirprobiotica is daarom fundamenteel anders omdat alle micro-organismen hierin WEL samengroeien en symbiotische interacties ontwikkelen tijdens de cultivatiefase: net zoals dat het in de natuur gebeurt en in de authentieke kefir. De kefirprobiotica wordt met de hand geproduceerd in een toegewijde en gespecialiseerde productielijn op kleine schaal en is de meest traditionele en voedingsrijke probiotica op de markt. Zo kun je dus toch van alle goede eigenschappen genieten, zonder zelf kefir te hoeven maken. Natuurlijk is het leuk en ook aan te bevelen om zelf aan de slag te gaan, maar tot dan is dit de meest zuivere en natuurlijke oplossing!

Ergomax Kefirprobiotica: de zuiverste en meest natuurgetrouwe die er is!
Bekijk de aanbieding

Meer weten?

Ergomax Kefirprobiotica

https://www.ergomax.nl/probiotica-gefermenteerde-kefir

Prebiotica: Galacto-Oligosacchariden (GOS) als prebiotica

https://www.ergomax.nl/blog/galacto-oligosacchariden-gos-als-prebiotica/

Rechtszaak: Glyfosaat vernietigt gezond darmmicrobioom

https://www.ergomax.nl/blog/rechtszaak-glyfosaat-vernietigt-gezond-darmmicrobioom/

Go to Top