• 470+ unieke supplementen uit voorraad leverbaar

  • Persoonlijk advies via telefoon, e-mail en chat

Vragen? Bel ons: 024-6635366

Zoek

Recente blog’s

    • Halloween: nicht nur Süßes oder Saueres!
    • Warum essen Yogis schwarzen Teer?
    • Trinken Sie auch ausreichend Bier?
    • Quitten: Die vergessene Frucht!
    • Herbstblues
    • Warum Gras-gefütterte Gelatine in Ihrer Ernährung nicht fehlen darf!

Maagzuur. Moet je dat slikken?

Maagzuur. Het is onmisbaar voor de vertering van onze voeding, opname van voedingsstoffen en het vernietigen van ongewenste ziekteverwekkers. Maar hoe hard we het ook nodig hebben; onze maagsappen kunnen ons ook aardig parten spelen: van baby’s tot bejaarden, en alles daartussenin. Hoe belangrijk is de rol van maagzuur in het spijsverteringsproces?

De maag zit hoog in het spijsverteringsproces. Immers; de enige ‘stations’ die er aan vooraf gaan zijn de mond (waar speeksel en kauwen het voorwerk doen) en de slokdarm, die het voedsel naar de maag brengt. Naast het produceren van maagzuur door de maagwand, kneedt de maag het maagzuur ook zelf door de voedselbrij heen. Dit proces is natuurlijk al heel belangrijk in de keten van de spijsvertering, maar activeert en beïnvloedt ook de lagergelegen processen, zoals bijvoorbeeld de aanmaak van galzouten.

Wist je de volgende feiten over maagzuur?

  • Maagzuurproductie begint al zodra je voedsel ziet en ruikt. Zodra je begint te kauwen en de speekselproductie op gang is, versterkt dat signaal en is je maag al klaar voor wat er komen gaat zodra je slikt.
  • Maagzuur bestaat uit zoutzuur, kaliumchloride, natriumchloride, spijsverteringsenzymen, slijm (om de maag zelf te beschermen tegen het zoutzuur) en de ‘intrinsic factor’, die samen met pepsine de opname van vitamine B12 mogelijk maakt.
  • De pH van maagzuur fluctueert gedurende de dag, maar is idealiter rond de 1.5. Dat is behoorlijk zuur, als je bedenkt dat batterijzuur een pH van 0 heeft!
  • Een gemiddeld persoon produceert ongeveer 1,5 liter maagzuur per 24 uur.
  • De aasgier heeft met een gemiddeld pH van 1.1 van alle dieren het meest zure maagzuur – dat is ook wel nodig aangezien de karkassen die zij eten een bron van ziekteverwekkers zijn. De guanaco (een type lama) heeft het meest basische maagzuur met een gemiddeld pH van 7.3.

Te veel of te weinig maagzuur?

Bij het ouder worden en in stressvolle tijden neemt de maagzuurproductie af. Wanneer de maagwand te weinig maagzuur uitscheidt, blijft voeding te lang in de maag en de darmen: voeding passeert het spijsverteringskanaal ten slotte pas, wanneer de juiste pH-waarde van de voedselbrij bereikt is. Normaal gesproken blijft een maaltijd tot 3 uur in de maag, voordat deze via de pylorus doorgegeven wordt aan de twaalfvingerige darm. Een vertraagde lediging echter, leidt tot gasvorming, met klachten als boeren, zure oprispingen en een opgeblazen gevoel tot gevolg. Maar ook algemenere ongemakken als buikpijn, een slechte adem en een branderig gevoel in de maag- en borststreek kunnen daarbij horen.

Verwarrend genoeg lijken de ongemakken van te weinig of te veel maagzuur erg op elkaar. Boeren, zure oprispingen, buikpijn, winderigheid, een slechte adem en een branderig gevoel in maag- en borststreek; ze horen bij beide. Voor deze ongemakken aangepakt worden, is het daarom goed op de hoogte te zijn van de oorzaak ervan.

Gelukkig zijn maagzuurklachten effectief en natuurlijk aan te pakken via voeding en leefstijl, of je nu een tekort of te veel aan maagzuur hebt.

Van de volgende gewoonten is bekend dat ze maagzuurklachten kunnen opwekken:

  • Overgewicht en knellende kleding
  • Koolzuurhoudende en alcoholische dranken, maar ook sterke thee en koffiedrinken
  • Regelmatig chocolade eten
  • Scherpe kruiden en zuur of pittig eten
  • Zware, suikerrijke of vetrijke maaltijden nuttigen
  • Roken
  • Stress

Wat helpt om maagzuurklachten te voorkomen, is het verminderen of stoppen van deze gewoonten. Gewoonten die juist ondersteuning kunnen bieden om maagzuurklachten te voorkomen zijn er natuurlijk ook.

Bijvoorbeeld:

  • Gevarieerd en vezelrijk eten in een rustig tempo.
  • Je laatste maaltijd enkele uren voor het slapengaan plannen, zodat je maag niet vol is als je in bed stapt.
  • Je eten goed kauwen zodat je speeksel al wat ‘voorwerk’ kan doen qua vertering. Makkelijk te onthouden: Eén keer kauwen voor ieder tandje per hap.
  • Voldoende bewegen
  • Voldoende water drinken (liefst niet tegelijkertijd met de maaltijd)

Reflux en je slokdarm

Naast je maagzuurproductie zoveel mogelijk optimaliseren om je spijsvertering te ondersteunen, is het ook goed naar het station daarvoor te kijken: de slokdarm. De slokdarm wordt vaak ten onrechte gezien als niets meer dan een buis, die het voedsel van de mond naar de maag brengt. Toch zijn er aspecten van de slokdarm die van belang zijn in het totaalplaatje van de spijsvertering:

  • De slokdarm is inderdaad buisvormig, maar ook erg gespierd en bekleed met slijmvlies. De spieren maken de peristaltische beweging mogelijk die voedsel naar de maag brengt.
  • De slokdarm bevat 2 sluitspieren. De bovenste sluitspier zorgt ervoor dat voedsel niet in je luchtpijp komt wanneer je slikt. De onderste sluitspier die de ingang naar de maag afsluit, opent zodra er voedsel bij komt.
  • We worden niet geboren met optimaal werkende slokdarm sluitspieren. Bij baby’s is de werking van de sluitspieren van de slokdarm nog niet helemaal optimaal, wat de bekende melkspuugjes tot gevolg heeft- en het belangrijk is verslikken te voorkomen bij een kindje.
  • Wanneer de bovenste sluitspier niet goed functioneert, kun je je verslikken. Wanneer de onderste sluitspier niet goed functioneert, kan er maagsap de slokdarm in komen. Dit wordt reflux genoemd: een vaak omschreven verschijnsel tijdens zwangerschap.

Bij reflux wordt het slijmvlies van de slokdarm geïrriteerd, wat voelt als een branderige sensatie in de buikstreek of achter het borstbeen (vandaar de Engelse term ‘heartburn’). Naast het optimaliseren van het maagzuur, kun je er ook voor kiezen om je slijmvliezen te onderhouden. Ook dit kan op een natuurlijke manier door middel van voeding. Zo is vitamine B2 (riboflavine) bekend om zijn bijdrage aan het behoud van goed functionerende slijmvliezen. Riboflavine vind je in dierlijke producten zoals vlees (met name lever), vis zuivel en eieren, maar ook in lijnzaad, champignons en enkele noten. Natuurlijk kunnen ook speciaal geformuleerde voedingssupplementen met onder andere B2 uitkomst bieden in het onderhouden van gezonde slijmvliezen.

Benesco™, een uniek en gepatenteerd voedingssupplement

Benesco™ is ontwikkeld door Epinutra. Bene betekent ‘goed’ in het Portugees, en daar is de naam van dit nutraceuticum op gebaseerd: het combineert het goede van de natuur met wetenschap om normale slijmvliezen te behouden. Na zorgvuldig onderzoek naar de meest natuurlijke, veilige en effectieve ingrediënten ontstond benesco™ (ja, zonder hoofdletter!), gericht op het ondersteunen van de slijmvliezen in het algemeen, en de slokdarm in het bijzonder. Deze ingrediënten zijn onder andere quercetine en riboflavine.

In tegenstelling tot veel andere producten die gericht zijn op de ongemakken van te veel maagzuur, houdt benesco™ de effectiviteit van het maagzuur juist in stand. De vertering en opname van voedingsstoffen en het onschadelijk maken van ziekteverwekkers moet ten slotte niet in het gedrang komen. Benesco™ bevat geen bicarbonaten die de pH veranderen, of stoffen die een laagje vormen bovenop het maagzuur. Benesco™ pakt het probleem op natuurlijke wijze aan bij de bron; in de slokdarm. Je hoeft daarom geen vervelende bijwerkingen te verwachten, omdat er geen veranderingen plaatsvinden in de maag of het maagzuur zelf.

Benesco™ is een suikervrije zuigtablet met een frisse mint smaak die in de mond oplost en ervoor zorgt dat de actieve ingrediënten over langere tijd worden afgegeven, daar waar het nodig is. Het voordeel van een zuigtablet hierin boven een capsule, is namelijk dat door het zuigen de effectieve ingrediënten zich vermengen met speeksel. Zo komt het speeksel met onder andere quercetine en riboflavine de slokdarm slijmvliezen langs op de weg naar de maag. Benesco™ is ontwikkeld met zwangere vrouwen in gedachte, en daarom met name geschikt voor de 80% van de zwangere vrouwen die wel eens ongemakken ervaren met reflux.

Afgelopen jaar hebben we in samenwerking met Epinutra een tevredenheidsonderzoek verricht naar het effect van benesco™ bij 100 zwangere vrouwen. Uit de rapportage bleek dat meer dan 70% tevreden is over benesco™! Ook benieuwd naar wat benesco™ voor jou kan doen? Je kunt deze unieke nutraceutical hier bestellen- exclusief bij Ergomax.

Go to Top