Niet minder, maar juist méér zout!
Voordat we een extreem makkelijke en gezonde tip vrijgeven waardoor al je eten beter gaat smaken zonder culinaire aanpassingen gaan we eerst terug naar de zout-hypothese zoals deze nu algemeen wordt geaccepteerd: teveel zout is slecht.
De zouthypothese
In de loop der jaren zijn er veel boeken en artikelen geschreven door experts die er anders over denken. Vorig jaar is er een nieuw boek aan deze lijst toegevoegd dat zeer zeker het lezen waard is: “The Salt Fix: why the experts got it all wrong–and how eating more might save your life” vrij vertaald naar: “De Zout Oplossing: waarom de experts het allemaal verkeerd hebben – en hoe meer eten je leven zou kunnen redden”.
Conventioneel denken staat op losse schroeven
Dit boek is geschreven door een vooraanstaande cardiovasculair onderzoekwetenschapper en farmacoloog Dr. James DiNicolantonio. Dit is dus niet zomaar een willekeurige scepticus. Dr. DiNicolantonio claimt dat het gevaar van zout niet zit in een teveel maar juist in een tekort. Hij haalt in zijn boek het conventionele denken over zout compleet onderuit en beschrijft hoe zout juist de gezondheid en sportprestaties kan verbeteren.
Geen zout of juist meer zout? Het is een interessant onderwerp om verder te onderzoeken. Voor onze tip maakt het in ieder geval niet uit. De meest gemakkelijke en gezonde manier om je eten beter te laten smaken is: HONGER. Dit is de meest makkelijke manier om meer van je eten te genieten en het heeft allemaal te maken met het hormoon Ghreline.
Dus de gouden tip
Sla een maaltijd over of volg een tussentijdsvasten protocol. Het maakt in principe niet uit zolang je maar iets overslaat en niet eet. Ghreline is het ‘hongerhormoon’ dat voornamelijk in de maag wordt geproduceerd. Ghreline concentraties worden bepaald door de voedselinname: als je niet eet, oftewel aan het vasten bent, stijgen de concentraties. Het effect van de honger en eetlust die een verhoogd grhelineniveau opwekt is zo krachtig dat zelfs zoutloze aardappelen en kipfilet lekker kunnen smaken. Vasten is daarnaast erg gezond en een goede strategie om af te vallen.
Wat is periodiek vasten
Wij hebben al eerder geschreven over tussentijds vasten en de voordelen die het kan hebben voor je lichaam. Tussentijds of periodiek vasten (intermittent fasting) is een patroon waarbij je op bepaalde tijdstippen of tijdens bepaalde uren eet en de rest van de dag niet. Periodiek vasten is geen dieet maar een eetpatroon. Je verandert niet wat je eet, maar wanneer je eet. Dit maakt het één van de meest eenvoudige dieet-gerelateerde manieren om bijvoorbeeld lichaamsvet te verliezen met behoud van spiermassa.
De voordelen van vasten
Eén van de manieren waarop periodiek vasten de gezondheid beïnvloedt heeft te maken met het optimaliseren van het opruimen van dode en beschadigde cellen. Dit staat bekend als autofagie. De opbouw van cellulair “afval” door suboptimale autofagie wordt door veel experts gezien als een van de hoofdoorzaken van het verouderingsproces en de daarmee samenhangende gezondheidsrisico’s.
Periodiek vasten stimuleert daarnaast ook de activiteit en groei van bepaalde soorten hersencellen. Evolutionair gezien is dit logisch. Natuurlijke selectie geeft natuurlijk de voorkeur aan diegene die in tijden van voedselschaarste een scherpe cognitie heeft en een goed geheugen. Waar heb ik eerder voedsel gevonden en hoe kunnen we het weer krijgen?
Al sinds 1946 is het positieve effect van periodiek vasten op de levensduur van dieren bekend. Vandaag de dag weten we dat deze stijl van eten onder andere goed is voor het hart, de hersenen, de cognitieve functies, mitochondriale efficiëntie, verminderen van oxidatieve stress, het weerbaar maken van het lichaam en de lichaamssamenstelling.