• 470+ unieke supplementen uit voorraad leverbaar

  • Persoonlijk advies via telefoon, e-mail en chat

Vragen? Bel ons: 024-6635366

Zoek

Recente blog’s

    • Halloween: nicht nur Süßes oder Saueres!
    • Warum essen Yogis schwarzen Teer?
    • Trinken Sie auch ausreichend Bier?
    • Quitten: Die vergessene Frucht!
    • Herbstblues
    • Warum Gras-gefütterte Gelatine in Ihrer Ernährung nicht fehlen darf!

Visolie: vriend of vijand? Deel 3

In deel 1 en deel 2 van de “Visolie: vriend of vijand?” serie schreven we eerder over onze visie op omega-3 visolie en de problemen hiervan. In deel 3 haken we in op een recent onderzoek dat we niet kunnen negeren.

Visoliesupplementen zijn de meest gebruikte supplementen onder Amerikaanse volwassenen. Uit de 2012 National Health Interview Survey bleek dat maar liefst 7,8% (19 miljoen) van Amerikaanse volwassenen een visolieproduct had genomen in de afgelopen 30 dagen. In Nederland of Europa zal dit niet veel lager liggen.

Maar weet men wat men koopt?

Uit een recente studie (December 2016) blijkt namelijk dat de omega-3 vetzuurproducten ook wisselende hoeveelheden andere vetzuren waaronder ook verzadigd vet bevatten. Wat net zo verontrustend was is dat de onderzoekers ook niveaus van bederf (peroxiden en secundaire oxidatieverbindingen) vonden. En deze bleken schrikbarend hoog. Ze overschreden zelfs internationale industriële normen.

Voorzichtig met visoliesupplementen

Het feit dat je andere vetten binnenkrijgt dan je denkt te kopen is al slecht maar dat je bedorven omega-3’s binnen krijgt die potentieel schadelijk zijn spant natuurlijk de kroon.

Deze resultaten, en de nog openstaande vragen die ze oproepen, suggereren dat men bij de keuze en het gebruik van visoliesupplementen voorzichtig moet zijn. Wij van Ergomax hebben al ruim 9 jaar geen omega-3 visolie meer in ons assortiment. Dit vanwege dezelfde bezorgdheden die de onderzoekers uiten. Daarnaast speelde ook het gegeven dat visolie een sterk geraffineerd product is. Hierdoor werkt het minder goed, denk aan de SN2 positie van DHA, en het feit dat het evolutionaire pakket van (micro)nutriënten en cofactoren ontbreekt.

Wij zijn niet anti-visolie, en we beseffen dat er beperkingen zijn in deze studie aangezien alleen de drie bestverkopende visolie supplementen zijn getest. We vinden simpelweg dat er betere opties zijn.

Even terug naar de basis. Waarom zijn omega-3’s belangrijk?

Het maakt ons mens! Onze hersenen lijken te zijn ontworpen om te draaien op omega-3 vetzuren. Een belangrijk onderscheid tussen mensen en andere primaten zijn de hoge concentraties van omega-3 vetzuren in de hersenen. Deze lange meervoudig onverzadigde vetten spelen een belangrijke rol in celmembranen van neuronen en veel andere cellen in het lichaam. Hier vergroten ze de doorlaatbaarheid en controleren ze communicatie tussen cellen. Als je de grenzen overschrijdt van het oorspronkelijke ontwerp dan kan je fouten verwachten.

Hersenen en DHA

De hersenen hebben enorm veel celmembranen en celmembranen bestaan uit vet. Het vetgehalte en de vetverhoudingen van de hersenen zijn anders dan de rest van het lichaam. De enige meervoudig onverzadigde vetzuren die in redelijke hoeveelheden in gezonde hersenen voorkomen zijn de omega-3 vetzuur DHA (docosahexaeenzuur) en de omega-6 vetzuur AA (arachidonzuur). AA wordt gelijkmatig verspreid in het hele brein aangetroffen, terwijl DHA voornamelijk in de grijze massa voorkomt, dat wil zeggen, waar ons denken plaatsvindt.

Waarom zitten er zoveel omega-3 vetzuren in de hersenen?

Het korte antwoord: de hersenen zijn een kwantumcomputer en DHA is een kwantummolecuul.

In 2013 publiceerde professor Michael A. Crawford één van de meest fundamentele DHA studies ooit: “A quantum theory for the irreplaceable role of docosahexaenoic acid in neural cell signalling throughout evolution”.

Professor Crawford geeft hierin aan hoe bijzonder DHA wel niet is. DHA is namelijk al meer dan 600 miljoen jaar essentieel voor evolutie in het dierenrijk. De unieke structuur van DHA geeft het molecuul kwantumeigenschappen. Deze natuurkundige benadering laat zien dat DHA licht kan omzetten naar energie en vice versa. DHA produceert dus direct bruikbare energie in je brein.

DHA als kameleon

DHA is een vreemd molecuul omdat het niet echt een stabiele vorm heeft. Veel dubbele bindingen in de moleculaire structuur maakt dat het erg makkelijk kan buigen en draaien. Hiermee kan het snel van configuratie veranderen. Een membraan dat dus voldoende DHA bevat is nauwelijks nog een membraan te noemen. Het is meer een unieke structuur dat een “biologisch extreem” is, een delicate vloeistof en niet de stugge vliesachtige laag bekend uit oude cel-biologieboeken.

Samengevat

Omega-3’s blijven belangrijk en DHA is een wonderbaarlijk vetzuur. Het eten van vette vis is het beste omdat je naast onaangetaste omega-3 vetzuren ook een compleet pakket aan andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Lukt het niet om regelmatig vette vis te eten dan zijn supplementen een goede uitkomst. Hierbij is belangrijk dat je weet wat je koopt. Wij vinden krillolie en minimaal bewerkte levertranen betere keuzes dan omega-3 visolie.

banner-omega-3

Go to Top