Waarom je oesters zou moeten eten!
Complexe wezens
Oesters zien er uit als hele simpele wezens: twee schelpen en grijs vlees. Maar, laat je niet misleiden want oesters hebben een buitengewone voedingswaarde en eigenschappen. Oesters behoren tot de meest voedzame producten ter wereld. Met onder andere 59 sporenelementen, 12 Vitaminen, 19 Aminozuren en Omega-3 vetzuren levert iedere oester een ongelofelijk pakket aan stoffen. Vooral zink komt in grotere hoeveelheden voor in oesters. Oesters zijn een echte brain food en ze hebben volgens sommige experts een hoofdrol in de evolutie van onze hersenen gespeeld. Iedereen zou eigenlijk dagelijks wat oesters moeten (leren) eten.
Voordelen van Oesters
Voor jou als gezondheids-georiënteerd persoon heeft het eten van oesters de volgende voordelen:
– Het heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
– Het draagt bij tot een normale vruchtbaarheid en spermakwaliteit
– Het draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade
– Het houdt de geest helder en is goed voor het geheugen
– Het draagt bij tot de instandhouding van normaal huid, haar en nagels
De buitengewone eigenschappen van oesters lopen uiteen van het filteren van water tot het herstellen van kustlijnen en het zeeleven na verwoesting. Oesters zijn zelfs verantwoordelijk geweest voor het vormen van de planeet zoals wij deze vandaag de dag kennen. Oesters maken stenen, de schelpen zijn namelijk de basis voor kalksteen. Dit vormt op zijn beurt weer ecosystemen en schuilplaatsen voor kleine beestjes en jonge vissen.
Oester projecten
In het verleden waren er veel meer oesters in de zeeën aanwezig. Ook oesters hebben te leiden onder overbevissing, vervuiling en ziekten. Het goede nieuws is echter dat er veel projecten worden opgestart waarbij oesterbanken worden hersteld en ecologisch verantwoorde kwekerijen en duurzame visserij de overhand te krijgen. Zo is bijvoorbeeld In 2014 de Universiteit van Wageningen gestart met een project voor de terugkeer van de platte oester in de Noordzee.
7 interessante oesterfeiten
1. Oesters hebben twee levens
Als je aan oesters denkt zie je meteen onbeweegbare stenen voor je maar ze beginnen als zwemmende wezens. 12 uur na hun geboorte worden de schelpen gevormd door calcium uit het water te onttrekken. Na 3 weken worden de schelpen zo zwaar dat ze naar de bodem zakken en zich gaan settelen.
2. Oesters zijn dol op voortplanten
De kleine baby oesters kunnen zich niet verdedigen en vormen een makkelijke maaltijd voor ander zeeleven. Om het voortbestaan te verzekeren worden er enorme hoeveelheden sperma een eitjes in het water geloosd. Vrouwtjes produceren ieder seizoen wel 50-100 miljoen eitjes, het sperma van de mannetjes is ontelbaar en de aantallen liggen in de tientallen miljarden.
3. Oesters veranderen meerdere malen per leven van geslacht
Bijna alle oesters beginnen hun leven als mannetje. Maar als ze groter worden veranderen ze vaak naar een vrouwtje. Soms zijn ze zelfs tegelijkertijd een mannetje en vrouwtje.
4. Oesters creëren hun eigen ecosysteem
Oesters verbinden zich het liefste met andere oesters en vormen riffen waar ook andere dieren gaan wonen. Duizenden soorten vis en ongewervelden zijn hiervan afhankelijk. In slechts een aantal weken tijd gaat de biodiversiteit omhoog als er een oesterbank ontstaat.
5. Oesters filteren water
Een groot voordeel van een oesterbank is dat de waterkwaliteit enorm verbetert. Omdat oesters niet kunnen bewegen eten ze wat er voorbij komt drijven. De goede stoffen voeden de oester, en de slechte stoffen worden in een slijmlaag uitgestoten. De slijmlaag heet pseudofaeces en het speelt een belangrijk rol in het verwijderen van vuil en plankton uit het water.
6. Oesterkwekerijen zijn duurzaam
Omdat oesters het water filteren als voeding hebben ze niks extra’s nodig. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld zalmkwekerijen. Je hoeft niets extra’s te doen, enkel een structuur plaatsen waar de oesters aan kunnen hechten. De impact van het kweken van oesters is zeer minimaal en waarschijnlijk zelfs positief voor het zeeleven.
7. Niet te vergeten, de parels
De meest bekende buitengewone eigenschap van oesters is de productie van parels. Een parel bestaat uit parelmoer; dit is voornamelijk koolzure kalk (in de vorm van aragoniet) en organische hoornstof. De sierwaarde van een parel hangt af van zeven factoren, de glans, vorm, kleur, grootte, perfectie en symmetrie en structuur van het parelmoer, waarbij de glans of luster het belangrijkste is. Daarom kan een kleine parel meer waard zijn dan een grote parel.