Alvleesklier

De alvleesklier, ook wel ‘pancreas’ genoemd, zit diep verstopt in je buik: het orgaan bevindt zich boven in je buikholte, onder de lever en achter de maag. Het orgaan is een langgerekte, trosvormige klier van zo’n 12 á 15 centimeter lang en 1 á 3 centimeter dik. De alvleesklier is een onmisbaar orgaan dat twee verschillende functies heeft: enerzijds geeft het orgaan enzymen af voor de spijsvertering – ook wel de afvoerende of exocriene functie van de alvleesklier genoemd – en anderzijds geeft het hormonen af aan het bloed die een rol spelen bij de suikerhuishouding van het lichaam – dit wordt de inwendige afscheiding of endocriene functie genoemd. Het orgaan heb je dus nodig voor een goede bloedsuikerspiegel en gezonde spijsvertering.

Lees meer

1 product

per pagina
Van laag naar hoog sorteren
  1. Ancestral Supplements - alvleesklier grasgevoerd - 180 capsules Runderalvleesklier - Grasgevoerd
    Waardering:
    100%
    EUR  72,95
    Op voorraad

1 product

per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Belangrijke speler voor de spijsvertering

De productie van pancreassap of sucus pancreaticus is één van de belangrijke functies van de alvleesklier. Pancreassap bevat een breed spectrum aan enzymen, waaronder trypsinogeen, chymotrypsinogeen, elastase, carboxypeptidase, lipase en amylase. Deze alvleesklierenzymen helpen bij de vertering van eiwitten in het spijsverteringsstelsel. Gemiddeld produceert de alvleesklier één à twee liter pancreassap per dag. Het sap draagt bij aan het goed laten verlopen van de spijsvertering. Pancreassap is bovendien alkalisch van aard door de hoge concentratie van bicarbonaationen. Hierdoor kan het sap het maagzuur en de voedselbrij neutraliseren, waardoor de enzymen er beter op in kunnen werken.

Suikerhuishouding in balans

In de alvleesklier bevinden zich groepjes cellen die de eilandjes van Langerhans worden genoemd, vernoemd naar hun ontdekker, de Duitse patholoog Langerhans (1847-1888). Deze eilandjes kunnen worden onderverdeeld in alfa-cellen, die het hormoon glucagon aanmaken, en bètacellen, die het hormoon insuline produceren. De eilandjes van Langerhans spelen een belangrijke rol in de koolhydraatstofwisseling. Insuline zorgt er immers voor dat een te hoge bloedsuikerspiegel tot normale waarden daalt door glucose om te zetten in glycogeen. En wanneer er te weinig glucose in het bloed aanwezig is, zorgt het hormoon glucagon ervoor dat het glycogeen weer wordt afgebroken in glucose, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Zo spelen deze hormonen een belangrijke rol bij het in evenwicht houden van de suikerhuishouding in het lichaam.

Op natuurlijke wijze je alvleesklier ondersteunen

Om je alvleesklier te ondersteunen, is het van belang om voldoende te bewegen en een gezond voedingspatroon te hebben. Het is belangrijk dat je voedingspatroon geen tekorten kent en dat het je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk houdt. Magere eiwitten en zuivelproducten, groenten, fruit en volle granen worden vaak aanbevolen, terwijl gefrituurd eten, suiker, transvetten en alcohol uit den boze zijn. Met name erwten, kaneel en voeding die rijk is aan de beschermende polyfenolen (denk aan knoflook, ui, noten, zaden, rozemarijn, basilicum, groene thee, appels, walnoten en citrusvruchten) helpen je alvleesklier gezond te blijven. Het is ook mogelijk om met supplementen alvleesklier of pancreas te ondersteunen. Zo biedt Ergomax bijvoorbeeld het Suprefort® Alvleesklierextract van Garmonia aan, een alvleesklier enzymen supplement dat een krachtig peptidecomplex bevat specifiek voor de alvleesklier.