(Bij)nieren
De nieren zitten aan de rugzijde van het lichaam, achter de onderste ribben en hebben verschillende belangrijke functies in het lichaam. Ze verwijderen afvalstoffen, zorgen ervoor dat er precies genoeg vocht en zouten in je lichaam blijven, regelen je bloeddruk en maken hormonen die onder meer voor voldoende rode bloedcellen en sterke botten zorgen. Het zijn dus zeer bijzondere, belangrijke organen, die je nodig hebt om te leven, omdat ze je lichaam zuiveren van schadelijke stoffen door het bloed te filteren waardoor afvalstoffen en vocht het lichaam kunnen verlaten. Op de nieren zijn twee kleine driehoekige klieren te vinden die bekend staan als de bijnieren. De Latijnse benaming voor deze klieren, adrenes, is net als de Nederlandse naam een samenvoeging van ad, dat ‘op’ of ‘bij’ betekent, en renes, dat ‘nieren’ betekent. Ieder mens heeft twee bijnieren en de voornaamste functie van deze organen is het produceren van een aantal hormonen als reactie op stresssituaties, waaronder adrenaline, noradrenaline en cortisol. Ook androgenen zoals testosteron, dehydro-epiandrosteron (DHEA) en androsteendion worden in deze kleine klieren gemaakt.
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
De functie van de nieren
Via een aftakking van de aorta wordt bijna een kwart van het bloed dat uit het hart wordt gepompt naar de nieren geleid. Daar wordt het bloed door deze kleine organen gefilterd, waarna het gezuiverde bloed via de nieraders verder wordt geleid, terwijl het restproduct urine in het nierbekken wordt verzameld. Via de urineleider komt de urine in de blaas terecht. De nieren functioneren als filters en maken onderscheid tussen bepaalde stoffen die juist wel in het bloed moeten blijven en welke niet. Naast het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam, is een andere taak van de nieren het op peil houden van de ionenbalans, ofwel de hoeveelheid water en zouten in het bloed. Ze persen ongeveer alles uit het bloed en halen daarna heel selectief de bruikbare stoffen, waaronder water en zouten, terug. Daarnaast spelen de nieren een belangrijke rol bij het regelen van de bloeddruk en maken de nieren vitamine D actief. Een optimale werking van de nieren is dus van belang voor een vitaal lichaam.
Bijniermerg en bijnierschors
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, hebben de bijnieren niets te maken met de nieren. Een bijnier bestaat uit een binnenste gedeelte (merg) en een buitenste gedeelte (schors). Het bijniermerg is verantwoordelijk voor de productie van twee hormonen (adrenaline en noradrenaline) die belangrijk zijn voor de regulatie van onder andere de bloeddruk. De schors is opgebouwd uit drie zones die elk een eigen functie hebben. De binnenste zone zorgt voor zowel vrouwelijk als mannelijke geslachtshormonen, zoals oestrogeen, progesteron en testosteron. De middelste zone produceert glucocorticoïden (waaronder cortisol), die invloed hebben op de vetverdeling, glucose vormen en ontstekingen onderdrukken. De buitenste zone ten slotte is verantwoordelijk voor de productie van hormonen die invloed hebben op de mineraalhuishouding. Een goede verzorging ondersteunt een goede werking van dit orgaan. Er zijn gerichte bijnieren supplementen op de markt, waaronder DHEA van BioMatrix en Adrenal Strength® van MegaFood die speciaal zijn geformuleerd ter ondersteuning van de bijnieren.
Androgene supplementen
Testosteron is samen met luteïniserend hormoon (LH) het belangrijkste androgene of mannelijke geslachtshormoon. Het hormoon zorgt voor lichaamsgroei, mannelijke geslachtskenmerken, heeft invloed op de hersenfunctie, de energiehuishouding en de spiergroei. Testosteron wordt aangemaakt in de testikels en de bijnieren van de man. Ook bij vrouwen wordt testosteron aangemaakt in de bijnieren en eierstokken, zij het in lagere concentraties. Naast de lichamelijke functies, heeft ook effect op je daadkracht in stresssituaties, je humeur en je libido. Wanneer een man ouder wordt, zal het testosterongehalte langzaam dalen. Mannen die tussen de 40 en 55 jaar oud zijn kunnen zelfs al een gehalveerde hoeveelheid testosteron aanmaken.
Bijnieren stimuleren
Er zijn mannen die niet tevreden zijn over hun testosterongehalte en het graag willen verhogen, bijvoorbeeld om makkelijker spiermassa te kunnen opbouwen bij het sporten. In de fitnesswereld zijn anabole steroïden nog steeds populair, maar het gebruik hiervan kent veel nadelen en kan zelfs ernstige risico’s voor de gezondheid hebben. Zo is er onder meer kans op acne, inwendige bloedingen bij maag of darmen, orgaanuitval, een verhoogde bloeddruk, impotentie, nierziekten of hartaandoeningen. Gelukkig zijn er ook natuurlijke manieren om je testosteronniveau te verhogen, je bijnieren te stimuleren of je spiermassa te vergroten. Je kunt kiezen voor suppletie die speciaal is gericht op de ondersteuning van je bijnieren, of bewust voeding tot je nemen die je spiermassa en testosteronaanmaak stimuleren. Zo is vitamine D goed voor de spieren, een vitamine die we door de zon binnenkrijgen en die van nature voorkomt in vlees, vis en eieren. Verder is het cruciaal om voldoende goede vetten binnen te krijgen voor een optimaal testosterongehalte, bijvoorbeeld via avocado en vette vis. Het is verder belangrijk om te zorgen voor minder stress in je leven. Stress zorgt immers voor een hogere hoeveelheid cortisol, een hormoon dat spieren afbreekt en een negatief effect heeft op je testosteronspiegel. Ten slotte is ook zink is belangrijk: dit draagt bij tot de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed, zorgt mede voor het behoud van sterke botten en is goed voor de kwaliteit van sperma.