Botten & Gewrichten
Het menselijke lichaam is een heel complex en bijzonder bouwwerk! De sterke botten en gewrichten vormen het geraamte van je lichaam. Ze zijn sterk als staal, maar zo licht als aluminium. Kalkkristal zorgt voor de hardheid ervan, terwijl het eiwit collageen voor taaiheid en flexibiliteit zorgt. In je botten bevinden zich onder meer bloedvaten, zenuwen en botcellen. Spieren, botten, gewrichten, ligamenten, pezen en bindweefsel werken constant samen om een structurele ondersteuning te creëren en spelen een belangrijke rol in ons bewegingsstelsel. Goed zorgen voor dit bewegingsapparaat is van belang! Vrij kunnen bewegen en lichamelijke activiteit vormen immers belangrijke voorwaarden voor een gezond leven.
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
De opbouw van het skelet
Het menselijk skelet bestaat uit in totaal 206 botten, die enorm in vorm en grootte verschillen. De schedel vormt samen met de wervelkolom, de ribben en het borstbeen het centrale deel van het skelet. Aan deze basis bevinden zich de botten van de armen, benen, schouderbladen, sleutelbeenderen en het bekken. Al deze botten zitten aan elkaar vast en kunnen op veel plekken bewegen ten opzichte van elkaar dankzij diverse beenverbindingen, ook wel de gewrichten genoemd. Er zijn ook plekken waar geen beweging mogelijk is, zoals bij de schedelbotten.
Hoe komt een beweging tot stand?
Het bewegen en buigen van je lichaam gebeurt met behulp van gewrichten en spierkracht. Gewrichten verbinden de uiteinden van twee botten met elkaar en zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld je armen, benen of duimen kunt bewegen. Er zijn verschillende soorten gewrichten, onder meer scharnier-, kogel-, rol- en zadelgewrichten. De uiteinden van de botten in een gewricht zijn bedekt met kraakbeen om de schokken wat te dempen, een beetje zoals de zolen van onze schoenen. Het kraakbeen wordt ook nog gesmeerd met een stroperige vloeistof om de gewrichten soepel te houden tijdens het bewegen. Aan de zijkanten van een gewricht zitten gewrichtsbanden om de botten op hun plek te houden, en over de gewrichten lopen spieren van het ene bot naar het andere. Wanneer je je spieren samentrekt, trekken ze aan de botten en zo zorgen ze voor beweging.
Sterke botten en gewrichten
Hoe houden we onze botten gezond en sterk? Beweging en ontspanning spelen daarin een belangrijke rol. Zo is slaap bijvoorbeeld belangrijk omdat ons lichaam van een goede nachtrust kan herstellen en nieuwe (bot)weefsels kan opbouwen. Gemiddeld heeft een volwassen mens 7 tot 9 uur slaap nodig. Beweging is nodig omdat het je gewrichten soepel houdt en je spieren sterker maakt. De spieren rond je gewrichten zorgen er namelijk voor dat je gewrichten stabiel blijven, dat er geen speling in komt en dat ze evenwichtig belast worden.