Candida
Candida is een gist- of schimmelsoort die van nature voorkomt op de slijmvliezen in de darmen, mond, vagina en huid en die in symbiose leeft met de bacteriën die daar van nature leven. In je darmen maakt de gist samen met een aantal goede bacteriën onderdeel uit van de darmflora, met name de gist Candida albicans komt veel voor in ons spijsverteringsstelsel, waar ook bijna 99 procent van de bacteriën in ons lichaam zich bevinden. Candida, darmen, goedaardige bacteriën, voeding en weerstand zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een goed intern evenwicht is dan ook belangrijk, zodat minder gewenste darmbacteriën en schimmels niet de kans krijgen om de overhand te nemen.
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
Candida, darmen en balans
In een gezond lichaam bestaat er een dynamisch evenwicht tussen de slijmvliezen, gezonde darmbacteriën en gisten en kan Candida in zijn meest natuurlijke vorm, namelijk als gist, weinig kwaad. De Candida gisten worden dan namelijk onder controle gehouden door goedaardige darmbacteriën en blijven dan binnen de darmen. Door diverse factoren kan dit natuurlijke evenwicht echter verstoord raken en krijgt Candida de kans te muteren naar een schimmel, die mogelijk gezondheidsklachten kan veroorzaken in het lichaam, zoals ongevormde ontlasting, vermoeidheid, huidaandoeningen of infecties van de vagina of van het mondslijmvlies.
Hoe ontstaat een schimmelinfectie?
Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol in het in balans houden van de darmflora en dus in het voorkomen van een schimmelinfectie. Het is dan ook erg belangrijk om je immuunsysteem op peil te houden en te ondersteunen door een gezonde levensstijl. Behalve een verminderde weerstand zijn er nog andere mogelijke factoren aan te wijzen die de overmatige groei van Candida in de hand kunnen werken, zoals het gebruik van medicijnen als maagzuurremmers of corticosteroïden, het gebruik van de anticonceptiepil of antibiotica, chronische stress, zetmeel- en suikerrijke voeding, overgewicht, diabetes, darmaandoeningen en overmatig alcoholgebruik. Een Candida behandeling kan soms noodzakelijk zijn om de balans in het lichaam weer te herstellen.
Candida albicans
De Candida familie omvat tal van soorten en er zijn slechts een aantal soorten die symptomen kunnen veroorzaken bij een schimmelinfectie. Candida albicans is de gist die het vaakst bij de mens wordt aangetroffen en die dan ook in veruit de meeste gevallen de oorzaak is van een schimmelinfectie in het lichaam. We spreken dan ook wel van candidiasis of van een candida-infectie. Candida albicans geeft in normale omstandigheden geen problemen, maar als een opportunistisch micro-organisme kan het wel snel transformeren en de balans in je darmen verstoren als het de kans krijgt. Je kunt meestal vrij eenvoudig Candida bestrijden of behandelen, aangezien het over het algemeen over een onschuldige infectie gaat die niet zozeer gevaarlijk, maar wel hinderlijk is. In uitzonderlijke gevallen kan een Candida-infectie in de bloedbaan terecht komen en een gegeneraliseerde infectie veroorzaken.
Tips bij Candida
Hoewel iedereen uniek is en er geen eenduidig advies te geven is wat betreft voeding of leefstijl, zijn er wel een aantal richtlijnen die je aan kunt houden om je lichaam en je darmen in balans te houden en die in het algemeen worden aanbevolen tijdens een Candida behandeling. Zo is het bijvoorbeeld goed om toegevoegde suikers, waaronder ook fructose, honing en melksuikers te vermijden, omdat ze een voedingsbodem kunnen vormen voor ongewenste schimmels. Verder worden ook varkensvlees, melkproducten en schimmelhoudende producten zoals champignons en schimmelkaas afgeraden. Producten als knoflook en kurkuma zijn juist wel goed voor je in deze periode. Knoflook is immers een antioxidant*1 die helpt de darmflora te versterken*1 en die het immuunsysteem ondersteunt*1. Ook kurkuma heeft een antioxidant werking*2 en is goed voor de spijsvertering*2 en de lever*2. Natuurlijk zou je ook met supplementen Candida het hoofd kunnen bieden. Er bestaan diverse hoogwaardige supplementen om je immuunsysteem en je darmflora mee te kunnen ondersteunen, waardoor je lichaam minder vatbaar kan worden voor een schimmelinfectie. Denk bijvoorbeeld aan Candid-X-Kruidenformulering van Biomatrix, Atrantil van KBS Research of Primal Probiotics van Prima Blueprint.
*2 Kurkuma heeft een antioxidant werking en is goed voor de spijsvertering en de lever*3
*3 Gezondheidsclaims zijn in afwachting van Europese toelating