Hersenen
De hersenen, ook wel brein of encephalon genoemd, vormen het deel van het centrale zenuwstelsel dat zich in het hoofd bevindt, binnen de bescherming van onze schedel. Het menselijk brein is een complex orgaan; het is opgebouwd uit vele tientallen miljarden zenuwcellen, waarvan elk in verbinding staat met een groot aantal andere zenuwcellen. Het is waarschijnlijk de meest complexe structuur in het universum! In onze ‘grijze massa’ worden allerlei vitale lichaamsfuncties gereguleerd, zoals de ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur. Ook vinden er belangrijke mentale processen plaats, zoals denken en voelen. De hersenen besturen en coördineren bovendien sensorische systemen, bewegingen en gedrag. Ons brein zelf voelt geen pijn, maar registreert wel de pijn die we ergens anders in het lichaam voelen. Zo vormen onze hersenen de bron van ons bewegingsapparaat, ons geheugen, onze cognitie en onze emotie. Wil je graag op natuurlijke wijze hersenen stimuleren? Kijk dan eens naar onze supplementen voor hersenen op deze pagina. Je kunt ook met bepaalde activiteiten je hersenen stimuleren, denk bijvoorbeeld aan sporten, mediteren of naar muziek luisteren.
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
Hoe werken de hersenen?
Fietsen, praten, lachen, je mening geven, iets opschrijven, de was doen. Het zijn activiteiten waar we nauwelijks bij stil staan, maar heel onze hersenen werken er aan mee om die bewegingen en activiteiten mogelijk te maken. Best wel een essentieel onderdeel van ons lichaam dus, dat brein van ons! Lang dachten we dat ieder gebied in ons brein voor iets anders verantwoordelijk was, maar inmiddels weten we dat verschillende gebieden in onze hersenen ook samenwerken en razendsnel informatie aan elkaar doorgeven via lange verbindingen. In ieder gebiedje bevinden zich groepjes cellen die ook constant informatie met elkaar uitwisselen. We hebben zo in totaal maar liefst 86 miljard hersencellen die elektrische en chemische signalen naar elkaar toezenden, verdeeld over twee hersenhelften. De samenwerking tussen het brein en het lichaam is een teamprestatie van hoog niveau. De hersenen stimuleren en faciliteren immers cognitieve en uitvoerende functies en deze moeten constant zó goed op elkaar zijn afgestemd dat het samenspel tussen alle lichaamsdelen probleemloos verloopt.
Bescherming van de hersenen
Omdat de hersenen zo’n belangrijke rol spelen, worden ze op verschillende manieren goed beschermd door het lichaam. Allereerst zorgt de harde schedel voor goede beschermlaag aan de buitenkant. Binnenin de schedel worden de hersenen door drie hersenvliezen omgeven en dit geheel wordt omringd door een dun laagje hersenvocht. Dat vocht dient als schokbreker of stootkussen om de hersenen tegen schokken en stoten van buitenaf te beschermen. Ook van binnenuit worden de hersenen goed beschermd, onder meer tegen gevaarlijke stoffen en organismen die mogelijk in het bloed kunnen zitten. De bloed-hersenbarrière speelt een cruciale rol in die bescherming. Het is letterlijk een grens tussen het bloed en de hersenen, die als een soort poortwachter selectief enkel de noodzakelijke stoffen doorlaat.
Vitamines en supplementen voor hersenen
Er zijn verschillende voedingssupplementen in deze categorie die een normale werking van de hersenen kunnen ondersteunen. Zo is het omega-3-vetzuur DHA een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en dragen B-vitaminen, waaronder foliumzuur, bij aan de hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leer- en concentratievermogen en het geheugen. Shilajit - Primavie® van Ergomax, Neurofuel™ - Ciltep - Nootropica van Natural Stacks, NADH + CoQ10 - Zuigtabletten van Seeking Health en MitoQ® - Hersenen van MitoQ zijn voorbeelden van interessante supplementen voor hersenen die Ergomax te bieden heeft.
Je hersenen stimuleren met beweging
Je kunt op veel eenvoudige en leuke manieren zelf je hersenen stimuleren of de hersenfuncties bevorderen. Zo heeft sporten niet alleen een positief effect op het lichaam, maar ook op het brein! Het bevordert onder meer de doorbloeding en zuurstoftoevoer naar de hersenen en de aanmaak van serotonine, dopamine en noradrenaline. Ook bepaalde spelletjes versterken je cognitieve vaardigheden, zoals kruiswoordraadsels, optische puzzels of strategische spellen. Het zal je bovendien niet verbazen dat meditatie goed is voor je grijze massa. De oefening om tijdens een meditatie aan niets te denken, is namelijk een hersentraining op zich. Verder zijn tekenen, schrijven en verven activiteiten die de creatieve delen van de hersenen stimuleren en die dan ook worden geassocieerd met een beter humeur, geheugen en denkvermogen.
Hersenen en voeding
Net als bepaalde activiteiten, heeft ook voeding een grote invloed op de gezondheid van je hersenen. We begrijpen steeds beter hoe hersenen en voeding elkaar beïnvloeden. Zo weten we inmiddels dat het binnenkrijgen van voldoende vitamines, mineralen en omega-3-vetzuren belangrijk is voor de communicatie tussen zenuwcellen in je hersenen. Kies bijvoorbeeld wat vaker voor vette is, die rijk is aan omega-3-vetzuren en bak geregeld in olijfolie in plaats van boter. Olijfolie bevat namelijk veel goede onverzadigde vetten en is rijk aan vitamine E, die een antioxidant werking heeft in het lichaam. Je hersenen functioneren bovendien het beste met een stabiele, constante aanvoer van glucose, dus het is goed om snelle suikers links te laten liggen en vaker te kiezen voor volkoren producten in plaats van witte graanproducten.