Menstruatie
De menstruatie of ongesteldheid is een periodieke bloeding van het baarmoederslijmvlies dat ongeveer maandelijks optreedt bij vrouwen in de vruchtbare levensfase. Het is een natuurlijk verschijnsel dat bij het vrouwenlichaam hoort; een normale menstruatiecyclus is een teken van gezondheid en vruchtbaarheid. Een vrouwenlichaam maakt zich iedere cyclus klaar voor een eventuele zwangerschap: er komt dan een eicel vrij en de baarmoederwand wordt dikker zodat de eicel zich, indien deze wordt bevrucht, daarin kan nestelen. Het hele proces wordt gecoördineerd door hormonen. Iedere vrouw is uniek en beleeft haar menstruatieperiode of ongesteld ook op haar eigen manier. Er bestaan veel variaties op de duur van een cyclus en de hevigheid van de bloedingen. Soms kan een vrouw ongemakken ervaren, zoals hoofdpijn, buikkrampen of een opgeblazen gevoel. Wanneer vrouwen hevige lichamelijke en emotionele klachten ervaren die iedere maand terugkomen, wordt daarvoor de term premenstrueel syndroom (PMS) gebruikt. Vrouwen kunnen indien gewenst supplementen tegen menstruatiepijn proberen om te zien of het soelaas biedt. Ergomax heeft diverse supplementen in het assortiment die zich specifiek richten op de gezondheid van de vrouw.
Hoe verloopt de menstruatiecyclus?
De duur van een natuurlijke menstruatiecyclus ligt gemiddeld tussen de 25 en 35 dagen, gerekend vanaf de eerste dag dat je menstrueert tot één dag voor je opnieuw menstrueert. Er zijn vier fase te onderscheiden: de rijping van de eicel, de eisprong of ovulatie, de afdaling naar de baarmoeder en de menstruatie. De eisprong duurt 1 tot 2 dagen en vindt plaats rond de 14e dag van de cyclus, hierna begint het baarmoederslijmvlies dikker te worden, ter voorbereiding op een eventuele zwangerschap. Deze fase wordt ook wel de luteale fase genoemd. Deze fase duurt gemiddeld 12 tot 14 dagen, ook bij vrouwen met een kortere of langere cyclus. In deze periode hebben sommige vrouwen last van premenstrueel syndroom (PMS). Als het eitje niet wordt bevrucht stoot het lichaam het extra baarmoederslijmvlies en het onbevruchte eitje af, wat bloedverlies veroorzaakt. Je wordt als vrouw geboren met ongeveer twee miljoen eicellen in je twee eierstokken. Wanneer je in de puberteit komt, zijn er daarvan nog zo’n 400.000 tot 500.000 over. Tussen je eerste menstruatie in de pubertijd tot de menopauze ergens rond het 50e levensjaar menstrueer je als vrouw gemiddeld 450 tot 500 keer.
Je cyclus leren kennen
Het is als vrouw goed om je eigen menstruatiecyclus te leren kennen. Door je natuurlijke cyclus bewust bij te houden, begrijp je je eigen lichamelijke en emotionele reacties beter en kun je er zelfs rekening mee houden bij het plannen van werk en andere activiteiten. Bij iedere fase van je cyclus horen namelijk andere hormonale, fysieke en emotionele reacties en door te begrijpen wat er iedere maand in je lichaam gebeurt, kun je zelfs leren samenwerken met je hormonen. Je kunt iedere iedere fase van de cyclus zien als een seizoen: lente, zomer, herfst en winter. Zo kun je je levensstijl aanpassen aan hoe je je voelt, je hormonen in je voordeel laten werken en ze zelfs als kracht ervaren.
Supplementen bij menstruatiepijn
Supplementen tegen pms of supplementen bij menstruatiepijn worden door vrouwen gebruikt om hun lichaam te ondersteunen in de menstruatiefase of in de fase daarvoor, de luteale fase. Vitamine B6 en zink zijn voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan de regulering van de hormonale activiteit in het lichaam en vitamine B6 draagt bovendien bij tot een normale psychologische functie. Vrouwen die veel bloed verliezen tijdens de menstruatie kunnen extra ijzer gebruiken, om de aanmaak van rode bloemlichaampjes te ondersteunen. Foliumzuur is van belang voor vrouwen die zwanger willen worden en draagt eraan bij dat je minder stressgevoelig bent, terwijl magnesium goed is voor de spieren en de spieren helpt te ontspannen, wat kan helpen bij buikkrampen en gevoelige borsten. Teunisbloem, een kruid dat rijk is aan omega-6 vetzuren en gamma-linoleenzuur (GLA), staat erom bekend te helpen bij ongemakken rondom de menstruatie, zoals stemmingswisselingen, gespannen borsten of eetbuien*. Ook het kruid monnikspeper helpt bij fysieke ongemakken tijdens de menstruatie of menopauze*. Supplementen tegen menstruatiepijn of specifiek gericht op de vrouwelijke gezondheid in het assortiment van Ergomax zijn onder meer Every Woman™'s One Daily van New Chapter of Women's One Daily - Multivitamine voor Vrouwen van MegaFood.
Leven volgens je cyclus
Vroeger was het niet meer dan normaal om naar je vrouwelijke cyclus te leven, maar we zijn dit in de moderne wereld, waarin het gebruik van hormonale anticonceptie de norm lijkt en er dag in dag uit hard gewerkt wordt zonder voldoende rust te nemen als het lichaam dit nodig heeft, soms een beetje uit het oog verloren. Steeds meer vrouwen ontdekken echter weer de kracht en de positiviteit die het met zich meebrengt wanneer ze zich bewust zijn van de verschillende menstruatiefases en er rekening mee houden in hun dagelijkse levens. Zo vraagt het lichaam tijdens de menstruatiefase, vaak om veel rust, heb je tijdens de daaropvolgende folliculaire fase vaak meer positieve energie en is het libido gemiddeld het hoogst in de ovulatiefase. In de luteale fase, de fase voordat je ongesteld wordt, dalen de hormonen in je lichaam weer en kun je emotioneler zijn of je minder prettig voelen. Uiteraard is iedere vrouw uniek en ervaart iedere vrouw haar cyclus anders. Maar wanneer je je bewust bent van de hormonale veranderingen die je lijf iedere maand doormaakt, kun je jouw menstruele cyclus als een bijzonder kompas gebruiken voor het herkennen van je emotionele en lichamelijke reacties en kun je daar in je dagelijkse leven op inspelen.
Oude verhalen rondom de menstruatie
Al omstreeks 1538 v.o.j. werd in de geschiedschrijving van Egypte de tampon vermeld. Het werd echter niet zozeer gebruikt als menstruatieproduct, maar als anticonceptiemiddel. Het ging om opgerold linnen dat in hars werd gedrenkt en dat voor de geslachtsgemeenschap werd ingebracht. De vagina reageerde hierop door een overvloed aan melkzuur te produceren, wat een zwangerschap voorkwam. Het werd in de eeuwen erna wel veelvuldig gebruikt als hulpmiddel tijdens de menstruatie, maar wel met name door de rijkere vrouwen. Andere vrouwen lieten hun menstruatievocht vaak - noodgedwongen - lopen, bijvoorbeeld tijdens het werken op het land. In die tijd was dat heel normaal, het was ook niet gebruikelijk om ondergoed te dragen. Pas toen de invloed van de kerk groter werd, kwamen ook de taboes rondom de menstruatie op en werd het als iets ‘onreins’ beschouwd en zelfs met hekserij in verband gebracht. De verloren gegane kennis over de tampon werd in de late Middeleeuwen opnieuw verspreid door kruisvaarders en in die tijd kwam bovendien het wasbare maandverband op, wat een goed alternatief was voor de soms nadelige gevolgen die ingebrachte middelen konden hebben. Ook de eerste variant van een softcup of menstruatiecup, die tegenwoordig weer populair is, stamt al uit de tijd van de Egyptenaren.
*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating