Milt
De milt bevindt zich linksboven in je buikholte, vlakbij de maag en het middenrif en is ongeveer zo groot als een vuist. De bovenkant is bol en de onderkant vormt zich naar de organen waar de milt tegenaan ligt. Het orgaan maakt onderdeel uit van het lymfesysteem en is ook het grootste orgaan van het lymfestelsel, maar anders dan de lymfeknopen ligt de milt in het bloedvatenstelsel. Het is de primaire functie van de milt om beschadigde of geïnfecteerde cellen, celafval, bacteriën en virussen uit het bloed te filteren. Daarnaast maakt de milt afweerstoffen aan tegen bepaalde bacteriën en dient de milt als opslagplaats voor witte bloedcellen en bloedplaatjes. De milt maakt net als de darmen, nieren en lever deel uit van het interne reinigings- of ontgiftingssysteem. Wil je graag helpen je milt ontgiften? Een gevarieerde voeding, gezonde leefstijl of de juiste supplementen kunnen daarbij ondersteunen.
Wat doet de milt?
De milt kan worden gezien als een belangrijke filter voor het bloed. Je zou kunnen zeggen dat het een soort lymfeklier is die zich in de bloedbaan bevindt, aangezien het orgaan net als de rest van het lymfestelsel belangrijk is voor het vervoeren en verwerken van afvalstoffen, beschadigde cellen, indringers en ziekteverwekkers. Het reinigen en onschadelijk maken vindt plaats in de lymfeklieren verspreid over het lichaam, waarna de afvalstoffen worden overdragen aan de bloedbaan om vervolgens via urine en ontlasting te kunnen worden afgevoerd. Het lymfestelsel, waar de milt onderdeel van uitmaakt, is de belangrijkste reinigingsdienst van het lichaam en is een essentieel onderdeel van het immuunsysteem.
Koning van de spijsvertering
In de traditionele Chinese voedingsleer wordt de milt beschouwd als de koning van de spijsvertering en is het orgaan samen met de maag en alvleesklier verantwoordelijk voor het halen van de levensenergie (Qi) uit voeding. De milt is als een basis voor alle andere organen, dus een gezonde milt kan van veel betekenis zijn voor je lichaam. Een gezonde maag en milt zijn niet alleen binnen de Chinese voedingsleer, maar ook volgens de Westerse voedingsrichtlijnen van belang voor een gezond gewicht en gezonde energiehuishouding. Het is dus niet verwonderlijk dat de milt energie verhogen of het versterken van de maag en milt in beide visies als iets belangrijks wordt gezien.
Tips om je milt te versterken
Je kunt zelf je milt ontgiften of ontlasten met een aantal eenvoudige voedingsadviezen. Zo help je de spijsvertering door het eten van warm, gekookt voedsel of voedsel met verwarmende ingrediënten zoals gember, kaneel of paprika, net als door het drinken van warme dranken zoals thee of water op kamertemperatuur. In de ochtend verwerk je voedsel ook beter, het is dus beter om vroeg te eten en ’s avonds niet te laat meer voedsel te nuttigen. Bovendien is het goed om te proberen niet te vaak te eten, dat is veel meer belastend voor ons lichaam. Een wandeling maken na een maaltijd is ook ondersteunend voor de spijsvertering, net als het vermijden van te zoete of te vette etenswaren.
Kun je de milt ontgiften met supplementen?
Mensen die graag hun milt energie verhogen of willen ondersteunen, zijn vaak op zoek naar supplementen die daaraan kunnen bijdragen. Zoals altijd zijn voedingssupplementen geen zaligmakende middelen, maar kunnen ze enkel dienen als aanvulling op een gezonde voeding en leefstijl. Er zijn echter wel bepaalde supplementen of nutriënten die de milt kunnen ondersteunen. Zo is vitamine B12 belangrijk voor de milt omdat het bijdraagt tot een normale vorming van rode bloedcellen, bijvoorbeeld in deze veganistische variant Vitamine B12 – Vegan van MegaFood. Ook ijzer draagt bij tot de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. In die context is Vitamine C ook belangrijk, aangezien het de opname van ijzer in het bloed bevordert. Bovendien is vitamine C een antioxidant die helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen. Ergomax heeft ook het orgaansupplement Rundermilt – Grasgevoerd van Ancestral Supplements in het assortiment, dat zich specifiek richt op de milt.
*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating