Overgang
De overgang is een natuurlijk proces dat bij vrouwen plaatsvindt aan het eind van hun vruchtbare periode. Bij de meeste vrouwen begint de overgang rond hun 50e levensjaar, maar het kan ook al rond het 40e levensjaar beginnen. Erfelijke factoren, maar ook leefstijlfactoren of aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat de overgang eerder wordt ingezet. De overgang duurt gemiddeld twee tot zes jaar en luidt bij vrouwen een nieuwe levensfase in. De periode gaat gepaard met hormoonschommelingen en wordt door veel vrouwen als onprettig ervaren: een groot deel van de vrouwen in Nederland ervaart klachten of overgangsverschijnselen als opvliegers, nachtelijk transpireren, slapeloosheid, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, een droge huid, gewrichtsklachten of minder zin in seks. Om deze klachten te verminderen, is een gezonde voeding in deze periode onmisbaar, net als voldoende lichaamsbeweging. Ter ondersteuning van het vrouwelijk lichaam in deze periode heeft Ergomax een uitgekiend assortiment aan supplementen en natuurlijke middelen tegen overgang en de symptomen die daarbij horen, zodat je als vrouw ook in deze levensfase vol energie en lekker in je vel kunt zitten!
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
Oorzaken & symptomen
Vanaf het moment dat een vrouw begint te menstrueren vindt er gemiddeld eens per maand een eisprong plaats. Om deze menstruatiecyclus te regelen, worden door de hypofyse de hormonen FSH en LH afgescheiden, die verantwoordelijk zijn voor het rijpen van de eicel en het plaatsvinden van de eisprong. De eierstokken maken op hun beurt progesteron en oestrogeen aan, die ervoor zorgen dat een eicel tot rijping komt en dat het baarmoederslijmvlies zich klaarmaakt voor het laten innestelen van een eventueel bevrucht eitje. De overgang vindt plaats wanneer de voorraad eitjes van een vrouw bijna op is. Hierdoor maken de eierstokken geleidelijk steeds minder progesteron en oestrogeen aan, terwijl de productie van de hormonen FSH en LH juist meer wordt. Deze verschuiving heeft een grote invloed op het vrouwelijk lichaam, aangezien oestrogeen en progesteron ook betrokken zijn bij allerlei andere processen en lichaamsfuncties. Deze veranderingen in het hormoonhuishouden vinden in verschillende fases plaats en het kan wel 6 tot 10 jaar duren voordat de verandering helemaal is voltrokken. In deze periode kunnen - in meer of mindere mate - diverse lichamelijke ongemakken worden ervaren.
Natuurlijke supplementen overgang
Overgangssymptomen kunnen per vrouw heel erg variëren. Terwijl de ene vrouw fluitend door de overgang rolt, heeft de andere er jarenlang flink last van. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je lichaam in deze periode te ondersteunen en de ongemakken te verminderen. Ergomax heeft diverse natuurlijke supplementen in haar assortiment die met veel zorg zijn geselecteerd. Zo zijn er multivitaminetabletten van MegaFood die uit natuurlijke ingrediënten bestaan en die speciaal voor vrouwen in deze leeftijdsfase zijn samengesteld, huidlotions van LauriShield die bijdragen aan een gezonde huid en de speciale Menopause Formulering van Doctor’s Best, die er specifiek op is gericht om te ondersteunen bij overgangsverschijnselen.
Vitamine, overgang & hormonen
De overgang vraagt veel van je lichaam en het is dus erg raadzaam om ervoor te zorgen dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt, om je lichaam extra ondersteuning te bieden. Zo is vitamine A in de overgang belangrijk omdat de vitamine je immuunsysteem en het celdelingsproces helpt en bijdraagt aan gezonde haren, nagels, huid, botten en tanden. Ook vitamine B6 is van belang, omdat het goed is voor de eiwitstofwisseling, voor de vorming van rode bloedcellen, je natuurlijke energie in het lichaam ondersteunt en mede de activiteit van hormonen reguleert. Tijdens de overgang kun je ook te maken krijgen met een hoge bloeddruk. Foliumzuur, ook wel bekend als folaat of vitamine B11, draagt bij tot een normale bloedvorming. Verder zijn tijdens de overgang vitamine B12, C, D en E belangrijk om je botten, immuunsysteem, natuurlijke energie, spieren en cellen een extra steuntje in de rug te geven.
Tips bij ongemakken rond de overgang
Behalve zorgen voor voldoende vitaminen en mineralen, kun je nog meer doen om je lichaam en geest in deze periode van je leven te ondersteunen. Het is altijd, maar in deze levensfase zeker, belangrijk om goed naar je lichaam te blijven luisteren. Overgangsklachten worden lang niet altijd meteen herkend of serieus genomen, dus wees alert op ongewone lichamelijke of geestelijke veranderingen en bespreek ze zo nodig met je arts. Zorg verder extra goed voor je lichaam met gezonde voeding die niet te veel suikers bevat. Het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel heeft namelijk een positieve uitwerking op het aantal opvliegers dat je kunt krijgen. Opvliegers worden veroorzaakt door een adrenalinestijging. Door veel te bewegen, breekt je lichaam deze stof sneller af. Naast een gezond, regelmatig eetpatroon wordt in deze periode in het bijzonder het eten van voedingsmiddelen aanbevolen die veel tryptofaan bevatten, dat je lichaam omzet in het gelukshormoon serotonine: een stof die minder wordt aangemaakt in de overgang en veel invloed heeft op de gemoedstoestand en de darmflora. Voedingsmiddelen met veel tryptofaan zijn onder meer eieren, bananen, linzen, granen, dadels, zonnebloempitten en noten.