Seagreens
‘To Feed the foundation of health’ is al van begins af aan het streven van het in 1998 opgerichte merk Seagreens®. Het bedrijf, dat in Groot-Brittannië haar wortels heeft, ziet het als haar missie om het voor iedereen gemakkelijk te maken een dagelijkse portie van ten minste één gram zeewier aan hun eetpatroon toe te voegen. Daarbij houdt Seagreens® zich al vanaf de oprichting bezig met onderzoek naar de eigenschappen en mogelijkheden van zeewier, produceert het bedrijf met respect voor de natuur en onderhoudt ze eerlijke relaties met haar partners en klanten. Seagreens® is de eerste producent van zeewier die het label ‘certified organic’ kreeg van de Soil Association in Groot-Brittannië en van Probio in Noorwegen. Ze krijgt dan ook al jarenlang wereldwijde erkenning voor haar producten, onderzoek en bedrijfsvoering. Als pionier in dit vakgebied heeft Seagreens® inmiddels al meer dan twintig jaar ervaring, weet ze als geen ander producten van kwaliteit te leveren, met integriteit wereldwijde handel te drijven en in onderzoek naar zeewier aan kop te blijven lopen.
De bijzondere kracht van zeewier
Zeewier is de verzamelnaam voor een groep niet-verwante, grote algen die in zout of brak water leven en die ook wel mariene algen of macro-algen worden genoemd. Ze komen in alle wereldoceanen voor en worden bovendien vaak bij riviermondingen gevonden. Sommige soorten kunnen zich aan een harde ondergrond hechten, anderen drijven vrij in de zee. Er bestaan zelfs zeewiersoorten die wel 60 meter lang kunnen worden! Zeewieren zijn extreem sterk en verdragen zowel zonnestralen en de blootstelling aan lucht als de heftige golfbewegingen van het water. Het zijn de meest veerkrachtige en vruchtbare plantachtigen op aarde, die in allerlei soorten, maten en structuren voorkomen, van draad- of spaghettivormig tot bladvormig of eindeloos vertakt. Het zijn zelfs de planten op aarde die de meeste mineralen bevatten, aangezien ze mineralen direct uit de oceaan in zich opnemen en in hun celstructuur kunnen opslaan. Wat dat betreft hebben zeewieren alleen al doordat ze in zee groeien unieke eigenschappen ten opzichte van landplanten. Zeewieren zijn onder meer rijk aan mineralen en sporenelementen als calcium, natrium, magnesium, ijzer en jodium en bevatten ze diverse spoorelementen. Zeewier is bovendien een bron van antioxidanten, prebiotische vezels, van de vitaminen A, C en E en van plantaardige eiwitten. Niet gek dus dat in veel landen al sinds mensenheugenis het geloof heerst dat zeewier kan bijdragen aan een goede gezondheid!
Zeewier als ons verleden en onze toekomst
De geschiedenis van zeewier als voedsel, medicijn, gebruiksmiddel en verzorgingsproduct gaat al duizenden jaren terug en hoewel het ook in Europa en Noord-Amerika werd gebruikt en gegeten, is het met name in de Aziatische cultuur een wijdverbreid gebruik. Zo werd het 5.000 jaar geleden al door keizer Shen Nung ingezet als therapeutisch middel en toont archeologisch bewijs uit Chili zelfs aan dat zeewier reeds 12.000 jaar voor Christus door mensen werd gebruikt. De meeste onderzoekers zijn het er verder over eens dat zeewier essentieel was voor de ontwikkeling van onze hersenen en ons zenuwstelsel, aangezien onze voorouders de hiervoor benodigde vetzuren eigenlijk alleen aan de kust konden vinden, waar ze toegang hadden tot vis en schelpdieren, die op hun beurt de vetzuren verkregen uit algen als zeewier. Zeewier wint tegenwoordig weer over heel de wereld aan populariteit, niet alleen omdat het rijk is aan voedingsstoffen, maar ook omdat het veel milieuvoordelen biedt. Het is immers enorm voedzaam, groeit gemakkelijk en razendsnel en kan in bijna ieder land ter wereld zonder grote impact op bestaande ecosystemen groeien of geteeld worden. Het toevoegen van zeewier aan ons dagelijks dieet is dus niet alleen goed voor onze gezondheid, het biedt ook mogelijke oplossingen voor het wereldvoedselprobleem. Bovendien kan er energie mee worden opgewekt en kan er biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal mee gemaakt worden, waarmee het bijdraagt aan een duurzame wereld.
Biologisch zeewierextract met jodium
Zeewier afkomstig van Seagreens® is het product van vakkundige selectie, duurzame oogst, zorgvuldige verwerking, uitgebreide analytische tests en bekroond voedingsonderzoek. Het bedrijf bestudeert en produceert al zo’n twintig jaar wilde zeewier die duurzaam wordt geproduceerd en geoogst rond de Britse eilanden en in de Scandinavische regio en heeft recent ook twee inheemse soorten toegevoegd aan haar onderzoek en productieproces. Seagreens® werkt voor oogst en onderzoek nauw samen met verschillende partners die gevestigd zijn op de Britse eilanden en in de Scandinavische regio. Daarbij wordt constant aan nieuwe methoden en technieken gewerkt om de unieke kwaliteit van Seagreens® te kunnen blijven waarborgen. Zo is Seagreens® in staat haar hoogwaardige en voedzame zeewier producten te leveren, die inmiddels ook naar meer dan tien andere landen in de wereld worden geëxporteerd. Seagreens® staat ook bekend om haar zeewierextract met jodium genaamd Iodine+ Capsules, dat op een natuurlijke manier jodium levert en geschikt is voor zowel vegetariërs als veganisten.