Omega & vetzuren
Vetten of lipiden zijn belangrijke macronutriënten. Ze worden omgezet in vetzuren in ons lichaam. Belangrijke gezonde vetten zijn meervoudige onverzadigde vetzuren, zoals de omega 3-vetzuren EPA, DHA en ALA en de omega 6-vetzuren LA, GLA en AA. ALA- en LA-vetzuren zijn essentieel en dienen we via onze voeding of suppletie binnen te krijgen. Een goede vetzuurbalans tussen omega 3- en omega 6-vetzuren is essentieel voor onze gezondheid. Vaak consumeren we te veel omega 6-vetten en te weinig omega 3. Levertraan en krillolie omega 3-capsules, beide verkrijgbaar in onze webshop, bevatten veel omega 3 voor je dagelijkse behoefte.
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
Aanvullende omega 3-suppletie is wenselijk
Mensen kunnen het omega 6-vetzuur LA of linolzuur en het omega 3-vetzuur ALA of alfa-linoleenzuur niet zelf synthetiseren. LA en ALA zijn essentieel voor cellulaire processen en de aanmaak van andere noodzakelijke omega 3-vetzuren zoals EPA en DHA en omega 6-vetzuren zoals GLA en AA. Voldoende inname via voeding of suppletie is dan ook essentieel. De omzetting van vetzuren, zoals bijvoorbeeld ALA in DHA en EPA, is niet altijd optimaal. We hebben echter wel ruim voldoende EPA en DHA nodig, bijvoorbeeld voor onze hersenfunctie. Dat kan via voeding of suppletie, bijvoorbeeld met Liposomaal DHA van Empirical Labs of een levertraanproduct van Rosita.
Een goede hersenfunctie met EPA en DHA
Vetzuren hebben verschillende effecten in het lichaam. Zo is DHA goed voor de hersenfunctie en draagt EPA bij aan een goede bloeddruk. Het zijn bouwstenen en beschermers van onze cellen. We noemen DHA en EPA ook wel PUFA’s of polyunsaturated fatty acids in het Engels. Vetzuren is een verzamelnaam voor diverse ketens van koolwaterstofverbindingen. De eigenschappen van vetzuren worden bepaald door het aantal koolstofatomen waaruit ze bestaan en door het al dan niet hebben van dubbele bindingen. Lang niet alle vetten zijn goed. Transvetten uit bewerkte producten kunnen we bijvoorbeeld beter vermijden. Daarnaast bestaan er ook gunstige verzadigde vetzuren zoals kokosolie of MCT-olie.
Vetzuren in omega-3 capsules
De vetzuren EPA en DHA komen vooral voor in vis en schaal- en schelpdieren. ALA is een plantaardig vetzuur dat onder andere ruimschoots aanwezig is in lijnzaadolie. De Gezondheidsraad adviseert om elke dag ongeveer 1% van je totale hoeveelheid calorieën uit ALA te laten bestaan. Voor de visvetzuren is het advies om per dag 450 milligram aan omega 3-vetzuren in te nemen. Twee keer per week vette vis zoals zalm of haring eten, volstaat. Eet je weinig vis, of heb je een disbalans in je vetzuurbalans, dan is het essentieel om dagelijks je omega 3 aan te vullen via suppletie.
Calanusolie, krillolie en levertraan
Een andere goede bron van omega 3 -vetzuren is planktonolie (Calanus finmarchicus), zoals de Planktonolie van ons eigen merk Ergomax. Deze diertjes maken deel uit van het zoöplankton aan het begin van de voedselketen. Gifstapeling is hier nauwelijks aan de orde. Calanus finmarchicus bevat waardevolle omega 3-vetzuren en bevat ook grote hoeveelheden antioxidanten in de vorm van astaxanthine. Ook krill en levertraanolie vormen goede bronnen van omega 3, zoals de Krillolie capsules van Ergomax of de gefermenteerde levertraan producten van Green Pasture.
Ergomax heeft diverse vetzuren in het assortiment. Wij adviseren je graag over geschikte producten. Kijk bijvoorbeeld ook eens bij de fosfolipiden zoals het Fosfolipidencomplex van Empirical Labs en het speciale vetzurencomplex Celadrin van Doctor’s Best.