Adaptogenen
Adaptogenen zijn natuurlijke voedingsstoffen en kruiden die hun functie of werking aanpassen aan wat jouw lichaam nodig heeft. Deze heilzame kruiden worden al eeuwenlang in China en in de Ayurveda gebruikt en worden de laatste decennia ook in de westerse wereld steeds populairder. Er bestaan verschillende soorten adaptogenen; ze hebben elk een eigen werking en kunnen worden ingezet voor diverse toepassingen. Bijvoorbeeld bij lichamelijke en geestelijke stress, voor de hormoonbalans en bij vermoeidheid.
In balans met adaptogenen supplementen
Ergomax heeft diverse adaptogenen supplementen in haar assortiment. Sommige supplementen bevatten pure enkelvoudige adaptogenen, andere bevatten een adaptogene stof aangevuld met andere kruiden die er goed mee combineren, zoals MegaFood’s B-Unstressed™ en in weer andere supplementen worden adaptogenen gebruikt als bij-ingrediënt, zoals in de Adrenal Strength® - Bijnier Formulering van MegaFood, waarin Sensoril® Ashwagandawortel is gebruikt.
Geschiedenis & werking
In het oosten kennen ze al eeuwenlang de kracht van de planten, kruiden en wortels die de laatste jaren in de westerse wereld bekend zijn geworden onder de naam ‘adaptogenen’. Soldaten in het oude China gebruikten bijvoorbeeld adaptogenen kruiden tegen de stress van de strijd, om hun energie peil te houden en om sneller te kunnen herstellen. Rond 1950 beschreef de Russische wetenschapper Nicolai Lazerev voor het eerst adaptogenen als zijnde kruiden of andere natuurlijke supplementen (zoals paddenstoelen) die invloed uitoefenen op de HHB-as (hypothalamus-hypofyse-bijnieras) en het sympatho-adrenale systeem. Twee lichaamssystemen die een rol spelen in het omgaan met stress.
De kracht van adaptogenen kruiden
Op basis van hun actieve bestanddelen kunnen adaptogenen grofweg in drie verschillende groepen worden onderverdeeld. De eerste groep betreft adaptogenen met fenolen, die invloed hebben op vroege stadia van de stressrespons, waaronder Rhodiola rosea, Schizandra chinensis en Eleutherococcus senticosus vallen. De tweede groep zijn adaptogenen met tetracyclische triterpenen en deze dempen het stresssysteem om overprikkeling tegen te gaan. Hiervan zijn Ashwagandha en Panax ginseng waarschijnlijk de bekendste voorbeelden. De derde groep adaptogenen wordt gekenmerkt door het feit dat ze oxylipinen bevatten: vetzuurverbindingen die een rol spelen in het immuunsysteem. Hieronder vallen onder meer Bryonia alba en Glycyrrhiza glabra. De meest bekende adaptogenen zijn: Ashwagandha, Panax ginseng, Astragalus, Rhodiola, Eleutherococcus, Tulsi, Schizandra en Maca.
Onderzoek naar adaptogenen
Hoewel adaptogenen pas relatief kort bekend zijn in het westen, zijn ze in Oost-Europese en Aziatische landen al langere tijd goed gedocumenteerd. Rond 1984 waren er al zo’n 1500 studies gepubliceerd in Rusland over de werking van (extracten van) Eleutherococcus, Rhodiola en Schizandra. In Rusland wordt Eleutherococcus bijvoorbeeld ingezet binnen de medische praktijk. Ook wordt het veelvuldig door mensen als zelfzorg gebruikt bij stress en vermoeidheid en ter ondersteuning van sportieve prestaties. Inmiddels kiezen wereldwijd steeds meer mensen voor de heilzame werking van supplementen met adaptogenen, zoals sporters, kinderen of volwassenen met ADHD en mensen die hun slaapritme willen ondersteunen. Naarmate er steeds meer bekend wordt over adaptogenen, wordt het gebruik ook steeds populairder.