Wat is bloedsuikerspiegel?
We weten allemaal dat het niet goed is om te veel suikers binnen te krijgen, omdat het belangrijk is om de bloedglucosewaarde zo constant mogelijk te houden. Voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met diabetes, is het nodig om met medicijnen de bloedsuikerspiegel te reguleren. Maar wat gebeurt er nu precies in ons lichaam in de suikerstofwisseling? Wanneer we voeding tot ons nemen worden de koolhydraten - bestaande uit suikers en zetmeel - in ons eten afgebroken tot glucose. Deze glucose komt vanuit de darmen in ons bloed terecht en wordt dan door het hormoon insuline naar de lichaamscellen gestuurd, waar de glucose als brandstof dient voor energie. Zodra er meer glucose binnenkomt dan het lichaam kan verbranden, wordt het overschot opgeslagen in de spieren en de lever in de vorm van glycogeen. Op die plaatsen is ruimte om voor ongeveer één dag energie op te slaan. Alles wat daar niet past, wordt omgezet in vet.
Wat zijn de symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel?
Een te lage bloedsuikerspiegel noemen we een hypoglykemie. Je kunt dan gaan trillen, zweten, geeuwen of last krijgen van hartkloppingen of duizeligheid. De oorzaak is te weinig suiker in je bloed, bijvoorbeeld doordat je te lang geen koolhydraten hebt gegeten. Ook intensief sporten, vasten en te laat eten kan je bloedsuikerspiegel laten dalen.
Wat doet de bloedsuikerspiegel stijgen?
Wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is, maakt de alvleesklier het hormoon glucagon aan, dat het glucageen uit de spieren weer omzet in glucose. Je bloedsuikerspiegel stijgt door het eten van snelle koolhydraten en suikers. Dat is voeding met een hoge glycemische index (GI). Een te hoge bloedsuiker heet een hyperglykemie. Als er geen of weinig koolhydraten binnenkomen, bijvoorbeeld bij een koolhydraatarm dieet of wanneer iemand aan het vasten is, dan zal het lichaam overschakelen op de verbranding van vetten. In extreme gevallen kan het lichaam zelfs eiwitten omzetten in glucose en als brandstof gebruiken.
Rol van de alvleesklier
De alvleesklier is een belangrijke speler voor een goede bloedsuikerspiegel en gezonde spijsvertering. In de alvleesklier bevinden zich groepjes cellen die de eilandjes van Langerhans worden genoemd, vernoemd naar hun ontdekker, de Duitse patholoog Langerhans (1847-1888). Deze eilandjes kunnen worden onderverdeeld in alfa-cellen, die het hormoon glucagon aanmaken, en bètacellen, die het hormoon insuline produceren. Door de aanmaak van deze hormonen, spelen de eilandjes van Langerhans dus een belangrijke rol in de koolhydraatstofwisseling en bij het in evenwicht houden van de suikerhuishouding in het lichaam.