Hoe werkt onze spijsvertering?
Onze spijsvertering draait om het verteren of afbreken van ‘spijzen’ (voedsel) tot voedingsstoffen, die het lichaam vervolgens kan opnemen om er bouwstoffen of energie van te maken. De spijsvertering begint zodra we iets eten of drinken. We kauwen ons voedsel fijn in de mond, waar het vermengd wordt met speeksel om het glad en zacht te maken. Het komt daarna in de slokdarm terecht, die het voedsel naar de maag duwt. Bij de maagingang zit een sluitspier die alleen opent zodra er voedsel aankomt, om te voorkomen dat maagsappen terugstromen in de slokdarm. De dikke slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag beschermt tegen het zure maagsap, dat zoutzuur en enzymen bevat om voedsel af te breken en ziekmakende bacteriën onschadelijk te maken. In de dunne darm worden vervolgens spijsverteringssappen en enzymen uit de alvleesklier en galblaas aan het voedsel toegevoegd. Deze enzymen breken het voedsel af tot voedingsstoffen, die via de darmwand in het bloed terechtkomen. Bacteriën in de darmflora versterken en versnellen dit afbraakproces. Voedsel dat niet verteerd kan worden gaat naar de dikke darm, waar vocht en zouten uit de voedselbrij gehaald worden. Zo wordt de brij ingedikt en ontstaat er poep, die via de endeldarm het lichaam verlaat.
De rol van het microbioom
Je darmflora gezond houden is erg belangrijk voor je algehele gezondheid. De gunstige bacteriën in de darmflora versterken namelijk de spijsvertering door voeding af te breken en om te zetten in stoffen die het lichaam kan opnemen. Ze spelen daarnaast een rol in de stoelgang en bij de opbouw van je natuurlijke weerstand, aangezien ongeveer 70% van je afweersysteem zich in je dikke darm bevindt, waar het microbioom helpt om ziekteverwekkers tegen te gaan. Wist je overigens dat darmbacteriën ook invloed hebben op hoe je je voelt? Het microbioom is dus van grote invloed op je gezondheid. De belangrijkste en meest onderzochte bacteriën in de darmen zijn de bifidobacteriën in de dikke darm en de lactobacillen aan het einde van de dunne darm.
De darmflora in evenwicht
We spreken van een gezonde darmflora wanneer de diverse soorten micro-organismen met elkaar in evenwicht zijn. De darmflora kan in sommige situaties veranderen, bijvoorbeeld door een infectie, een medicijnbehandeling of door antibioticakuur die niet alleen de minder gewenste, maar ook de gewenste bacteriën bestrijdt. Hierdoor kunnen minder gewenste bacteriesoorten de overhand krijgen, waardoor er een disbalans kan ontstaan in de darmflora. Het evenwicht in de darmflora herstellen kan dan wenselijk zijn. Veel mensen willen in dergelijke situaties graag met supplementen darmflora en darmen ondersteuning bieden. Door een sterke toename van interesse in de medische wereld en bij voedingsexperts staat het microbioom volop in de belangstelling. Hoewel we relatief gezien nog maar weinig weten over onze darmflora en hoe die functioneert, zijn alle experts het erover eens dat het onontgonnen gebied in onze buik zeer de moeite waard is om verder te onderzoeken.