Paleo en Oerdieet
Vanaf de agrarische revolutie, zo’n 10.000 jaar geleden, is ons voedingspatroon drastisch veranderd. Voor de agrarische revolutie waren onze voorouders jagers en verzamelaars die met name wilde dieren en planten aten. Na deze revolutie ging de mens meer koolhydraten (suikers), gluten en minder gezonde vetzuren consumeren in de vorm van granen en zuivel, wat mogelijk invloed heeft gehad op de teruglopende gezondheid van de mens. De afgelopen 100 tot 200 jaar is de verandering van ons voedingspatroon in een nog grotere stroomversnelling gekomen, terwijl we bovendien steeds minder lichamelijke activiteiten ondernemen. Het paleodieet, ook wel oerdieet genoemd, baseert zich op de eet -en levensstijl van voor de agrarische revolutie. Het paleodieet in zijn strengste vorm bestaat uit verse, natuurlijke producten en is vrij van granen, peulvruchten, zuivel en bewerkt voedsel. De essentie van het dieet bestaat uit groente, soms fruit, natuurlijke vetten, soms (veel) dierlijke eiwitten en vis. Koolhydraten en suikers worden eveneens gemeden. Kun je het doden, plukken of eten zonder te koken? Dan is het paleo!
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
Geschiedenis van het oerdieet
Het paleodieet, dat ook wel oerdieet, paleolithisch dieet, ancestral dieet of caveman dieet wordt genoemd, neemt de voeding die onze menselijke voorouders aten in het paleolithicum als basis. Dit was een periode in de geschiedenis van 2,5 miljoen tot 10.000 jaar geleden en die eindigde vanaf het moment dat de agrarische revolutie begon. Het idee achter het oerdieet is dat de moderne mens genetisch gezien niet of nauwelijks is veranderd sinds het begin van de agrarische revolutie, en dat het voedzamer is voor ons lichaam om te leven en ons te voeden op de manier zoals onze paleolithische voorouders dat deden. Volgens aanhangers is het lichaam van de mens er niet op gebouwd om veel koolhydraten, suikers, zouten, gluten en vetten te verwerken en al helemaal niet op het verwerken van bewerkt voedsel. Het dieet wordt dan ook veelal aangeduid als manier van leven in plaats van als een dieet. Deze levensstijl kreeg in de jaren ’70 veel bekendheid, toen diverse artsen en diëtisten pleitten voor deze terugkeer naar een paleolithische manier van leven.
Hoe begin je met het paleodieet?
Wanneer je graag wil beginnen met het paleodieet, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen om jezelf deze manier van leven aan te meten. In eerste instantie is het belangrijk om alle bewerkte producten uit je voedingspatroon te vervangen door iets anders. Vraag jezelf bij alles wat je eet af of het in de natuur te verkrijgen was in de oertijd en of het een bewerkt product is. Zo zul je onder meer brood en andere graanproducten, zuivel, aardappelen, bonen, peulen, rijst, gefabriceerde olie en softdrinks moeten elimineren uit je voedingspatroon. Verder pas je ook je lichaamsactiviteit aan door zoveel mogelijk inactiviteit uit je dagelijkse routine te schrappen. Laat de auto staan en loop of fiets naar je werk en zorg ervoor dat je ook ’s avonds nog even actief bent. Het gaat er immers niet alleen om te eten als een oermens, maar ook om zo te bewegen! Vervolgens kun je voedsel aan je eetpatroon toevoegen, zodat je voedingspatroon meer gaat lijken op dat van oermensen uit de paleolithische periode. Zo kun je bijvoorbeeld gewoon vlees, vis, eieren, fruit, groente, noten, zaden, bottenbouillon en natuurlijke oliën eten. Je kunt in deze fase ook actiever gaan sporten en trainen. Let er daarbij op dat je voldoende rust neemt, want stress en spanning horen niet thuis in een paleolithische levensstijl!
Wat zijn de voordelen van het paleodieet?
Eten volgens het paleodieet of oerdieet heeft veel voordelen. Zo eet je voornamelijk onbewerkte, verse en natuurlijke voedingsmiddelen die vol essentiële voedingsstoffen zitten, waarmee het een gezonde leefstijl is. Bovendien sluit je automatisch veel ongezonde voedingsmiddelen uit wanneer je geen bewerkte producten eet. Het is echter ook niet zo dat alle bewerkte producten per definitie ongezond voor je zijn. Verder word je je bewust van je voeding en levensstijl, waardoor je vaak automatisch gezonder gaat eten en meer gaat bewegen. Omdat je bij dit dieet verhoudingsgewijs meer eiwitten eet, verbruikt je lichaam meer energie en heb je sneller een verzadigd gevoel. Eiwitten eten zorgt er bovendien voor dat je je spiermassa behoudt, wat uiteraard een bijkomend voordeel is. Ten slotte hoef je geen calorieën te tellen en is er geen sprake van portiebeperking, wat door veel mensen als een voordeel wordt ervaren.
Bottenbouillon
Met de opkomst van het oerdieet in de vorige eeuw, is ook de populariteit van bepaalde voeding gestegen. Denk bijvoorbeeld aan zoete aardappelen, gefermenteerde producten en bottenbouillon. Met name bottenbouillon is erg smakelijk en ook erg interessant om te eten, aangezien gelatine vandaag de dag niet veel meer gegeten wordt. Bottenbouillon wordt gemaakt door botten van runderen, kippen of kalveren uit te koken tot een dikke gelei. Het gebruik ervan stamt al uit het stenen tijdperk en over heel de wereld hebben archeologische vondsten aangetoond dat onze voorouders bouillon maakten van vers gevangen dierlijke voedingsbronnen. Bottenbouillon is zeer voedzaam en is rijk aan onder andere gelatine, collageen, mineralen en glucosamine.
Supplementen die passen bij het paleodieet
Er bestaan verschillende variaties en ideeën over het paleodieet. Dit heeft ermee te maken dat er geen eenduidigheid bestaat over wat onze voorouders uit de oertijd nu precies aten. Bij sommige varianten mogen er wel af en toe peulvruchten worden gegeten, bij andere varianten wordt heel veel vlees gegeten terwijl andere aanhangers juist focussen op een voornamelijk plantaardig voedingspatroon. Er is allerlei informatie hierover te vinden en er is altijd wel een vorm te vinden die bij je past. Bij Ergomax vind je verschillende supplementen die gebruikt kunnen worden wanneer je het paleodieet, oerdieet of ancestral dieet volgt. Met name producten van Ancestral Supplements, zoals Runderlever – Grasgevoerd of Runderbijnier met lever – Grasgevoerd passen goed bij een voorouderlijke levensstijl, net als Bottenbouillon – Weidekip en Bottenbouillon – Grasgevoerd Rund van Broth of Life. Verder passen ook Gelatine - Collageen Hydrolysaat - Wilde Kabeljauw van Ergomax en Extra Virgin Kabeljauw Levertraan van Rosita bij het oerdieet.