Weston-A-Price & GAPS
Bij het WAPF dieet bestaan er geen voedingsmiddelen die je niet mag eten, maar ligt wel heel erg nadruk op het ‘voeden’ van je lichaam in plaats van het ‘vullen’ van je lichaam. Producten die in hoge mate bewerkt zijn vallen wel af, maar volgens het WAPF dieet vallen deze producten dan ook niet onder ‘voeding’. Belangrijk zijn de traditionele bereidingswijzen van voedsel, zoals bijvoorbeeld fermentatie of het weken en kiemen van granen, noten, zaden en peulvruchten. Ook het aan het WAPF dieet gerelateerde GAPS dieet gaat over heel puur eten, ‘zonder zakjes, pakjes en junkfood’. Dit dieet vertrek echter vanuit het idee om de werking van de darmen te ondersteunen en om verteringsproblemen aan te pakken door je dieet weer langzaam, vanuit het zogenaamde ‘Introductiedieet’, weer op te bouwen.
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
- Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
- Persoonlijk advies via chat of telefoon
Volgens de principes van Weston A. Price
In de jaren ’20 van de vorige eeuw reisde de Canadese tandarts Weston A. Price (1870-1948) de wereld rond om onderzoek te doen naar de invloed van voeding op het gebit bij traditioneel levende volkeren. Hij ontdekte dat deze volkeren uitstekende gebitten hadden en dat tandbederf niet of nauwelijks voorkwam. Zodra zij echter van hun traditionele dieet afstapten en overgingen op het moderne Westerse dieet, trad het verval in. Hij schreef al zijn bevindingen op in zijn boek Nutrition and Physical Degenerative Disease en hieruit is uiteindelijk het Weston A. Price dieet en de Weston A. Price Foundation (WAPF) ontstaan.
Eten volgens het GAPS dieet
Bij het GAPS dieet ga je heel puur eten met als doel darm- en verteringsproblemen bij de oorzaak aan te pakken. Zo begin je in eerste instantie met het tijdelijk weghalen van een aantal voedingsmiddelen uit je eetpatroon die vaak voor verteringsproblemen zorgen, zoals kunstmatig bewerkte producten, maar ook granen en bonen. Vervolgens ga je één voor één testen of je bepaalde voedingsmiddelen goed verteert en tolereert door middel van een eliminatiedieet. Dit wordt binnen het GAPS dieet ook wel het ‘Introductiedieet’ genoemd. Vervolgens volgt de herstellende fase van het dieet, waarbij je een nieuwe balans creëert in je voedingspatroon die op jouw lichaam is toegespitst. Na verloop van tijd kun je ook weer stap voor stap voedingsmiddelen toevoegen die je eerst niet goed verteerde. Net als bij het WAPF dieet staat ook bij dit dieet pure, natuurlijke voeding met een zo hoog mogelijke voedingswaarde staat centraal
Geschiedenis van ons voedsel
Voor duizenden jaren aten onze voorouders nagenoeg hetzelfde voedsel, namelijk het dieet dat zijn basis heeft in het dieet dat onze voorouders aten in het paleolithicum. Dit was een periode in de geschiedenis van 2,5 miljoen tot 10.000 jaar geleden en die eindigde vanaf het moment dat de agrarische revolutie begon. Het idee achter diverse oerdiëten, waaronder ook het WAPF en GAPS dieet vallen, is dat de moderne mens genetisch gezien niet of nauwelijks is veranderd sinds het begin van de agrarische revolutie en dat het voedzamer is voor ons lichaam om te leven en ons te voeden op de manier zoals onze paleolithische voorouders dat deden. Volgens aanhangers is het lichaam van de mens er niet op gebouwd om veel koolhydraten, suikers, zouten, gluten en vetten te verwerken en al helemaal niet op het verwerken van bewerkt voedsel. Het gaat vaak niet alleen om een dieet, maar om een hele manier van leven. Levensstijlen die gebaseerd zijn op het voedsel van onze voorouders kregen in de jaren ’70 veel bekendheid, toen diverse artsen en diëtisten pleitten voor deze terugkeer naar een paleolithische manier van leven.
Verandering van spijs…
Vanaf de agrarische revolutie, zo’n 10.000 jaar geleden, is ons voedingspatroon drastisch veranderd. Voor de agrarische revolutie waren onze voorouders jagers en verzamelaars die met name wilde dieren en planten aten. Na deze revolutie ging de mens meer koolhydraten (suikers), gluten en minder gezonde vetzuren consumeren in de vorm van granen en zuivel, wat mogelijk invloed heeft gehad op de teruglopende gezondheid van de mens. De afgelopen 100 tot 200 jaar is de verandering van ons voedingspatroon in een nog grotere stroomversnelling gekomen, terwijl we bovendien steeds minder lichamelijke activiteiten ondernemen. Het WAPF en het GAPS dieet baseren zich op de eet -en levensstijl van onze voorouders. De nadruk ligt op vers en natuurlijk voedsel zonder kunstmatige toevoegingen dat op traditionele wijze is bereid. Met name ‘junkfood’ en kunstmatig bewerkte producten ‘in pakjes en zakjes’ worden gemeden.
Wat zijn de voordelen van het WAPF en GAPS dieet?
Eten volgens het WAPF of het GAPS dieet heeft veel voordelen. Zo eet je voornamelijk onbewerkte, verse en natuurlijke voedingsmiddelen die vol essentiële voedingsstoffen zitten, waarmee het een gezonde leefstijl is. Bovendien sluit je automatisch veel ongezonde voedingsmiddelen uit wanneer je geen bewerkte producten eet. Het is echter ook niet zo dat alle bewerkte producten per definitie ongezond voor je zijn. Verder word je je bewust van je voeding en levensstijl, waardoor je vaak automatisch gezonder gaat eten en meer gaat bewegen. Omdat je bij dit dieet verhoudingsgewijs meer eiwitten eet, verbruikt je lichaam meer energie en heb je sneller een verzadigd gevoel. Eiwitten eten zorgt er bovendien voor dat je je spiermassa behoudt, wat uiteraard een bijkomend voordeel is. Ten slotte hoef je geen calorieën te tellen en is er geen sprake van portiebeperking, wat door veel mensen als een voordeel wordt ervaren.
Supplementen die passen bij het WAPF en GAPS dieet
Er bestaan verschillende variaties en ideeën over een voedingspatroon dat geïnspireerd is op de levenswijze van onze voorouders. Dit heeft ermee te maken dat er geen eenduidigheid bestaat over wat onze voorouders nu precies aten. Bij sommige oerdiëten mogen er wel af en toe peulvruchten worden gegeten, bij andere varianten wordt heel veel vlees gegeten terwijl weer andere oereters juist focussen op het mijden van bewerkt voedsel of een voornamelijk plantaardig voedingspatroon aanhangen. Bij Ergomax vind je verschillende supplementen die gebruikt kunnen worden wanneer je het WAPF of GAPS dieet volgt. Denk aan producten van Broth of Life zoals Bottenbouillon - Weidekip, van Ergomax, zoals Gelatine – Collageen Hydrolysaat – Wilde Kaeljauw van Green Pasture, zoals Vloeibare Gefermenteerde Levertraan – Naturel en van Green Pasture, zoals Extra Virgin Kabeljauw Levertraan, zijn geschikt.